„Мрежата е обединението на всички по-малки“

Начало / Новини / „Мрежата е обединението на всички по-малки“
Начало / Новини / „Мрежата е обединението на всички по-малки“

„Мрежата е обединението на всички по-малки“

През втората седмица на октомври „на гости“ в нашата рубрика са ни от Сдружение „Устойчиво развитие“, Кърджали, член на мрежата от самото й начало. Сдружението е правоприемник на Училищното настоятелство към ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Мисията на организацията е да работи за осигуряване на устойчиво развитие на общността и да насърчава добродетели като толерантност и благотворителност. Разговаряме с Васко Райчинов за смисъла от гражданското участие, работата в мрежа и какво ги мотивира да работят на местно ниво.

За екипа на сдружението „работата с деца и младежи е изключително важна. В Кърджали има много деца и младежи, които желаят да научат повече и да са подготвени добре. Въпреки демографския срив в областта, за нас промяна в мисленето на младите е заявка за по-добро бъдеще.

Васко спомена и за трудностите да се работи на този терен. Но въпреки предизвикателствата, сдружението успява да развие партньорства и вместо да се откажат се сплотяват: „Сдружението се превърна в група от приятели с толкова много прекрасни идеи. Партнираме си с почти всички основни и средни училища в Кърджали, с регионалната библиотека, с Народно читалище Обединение 1913. Интересна инициатива е Време за движение/Time to move, в която ние инвестираме.“

14956410_1152337758153167_4595208079001163512_n

 

Сдружение „Устойчиво развитие“ е единствената организация член на мрежата от Кърджали за момента. За нас е важно да обединяваме усилията на различни организации именно с цел подобряване на условията за всички да се включват и участват активно в обществения живот на страната. За Васко и сдружението, ФГУ дава възможност за съвместни инициативи: „Осъзнаваме, че сме малки, за да постигаме решения на национално ниво. А мрежата е обединението на всички по-малки. Гражданското участие в страната все още не се допуска от управляващите…Важно е да продължаваме и да се дава трибуна за въпроси и казуси на национално ниво, тъй като принципите на ЕС по отношение на гражданското участие и финансиране на НПО не са приоритет и не се прилагат по тези географски ширини.

А оттук нататък мрежата е добре да бъде връзката с други сходни мрежи в различни държави в Европа: „Според мен е необходимо да намерим начин да се съберем и да работим заедно“.

Съвместните усилия винаги са по-силни от отделния глас, особено по тема като гражданско участие и развитие на гражданското общество, която често се оказва неразбираема.

 

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt