Третото издание на „Диалози за София“ бе посветено на темите „Бизнес и облик“

Начало / Без категория / Третото издание на „Диалози за София“ бе посветено на темите „Бизнес и облик“
Начало / Без категория / Третото издание на „Диалози за София“ бе посветено на темите „Бизнес и облик“

Третото издание на „Диалози за София“ бе посветено на темите „Бизнес и облик“

На 18 септември т.г. се проведе третото издание на поредицата от дискусии “Диалози за София, което разгледа темите “Облик и бизнес” и как те си взаимодействат в града. Събитието се организира в рамките на проект „Граждански разговори за споделена Визия за София и крайградските територии“, който се изпълнява  от Форум Гражданско Участие с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2018, в партньорство с „Визия за София“.

В дискусията участва арх. Здравко Здравков, главен архитект на Столична община. На събитието присъства Николай Стойнев – зам.-председател на Столичен общински съвет, председател на постоянната комисия по икономика и собственост, член на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделието и горите към СОС, Лилия Христова – обществен посредник на Столична община, различни заинтересовани страни от бизнеса, неправителствения сектор, проектанти и представители на администрацията, които изложиха своята гледна точка и позиция. Модератори бяха Диана Андреева и Десислава Христова от ФГУ.

_TH4_0467

Дискусията потърси стратегически предложения и идеи как можем да постигнем хармонична градска среда, които ще бъдат използвани в работата по дългосрочната стратегия за развитие на София и крайградските територии. Откриващата презентация на Жоро Пенчев и Калоян Карамитов екипа на Визия представи как бизнесът създава и променя пейзажа в града и има потенциал да привлича инвестиции, да облагородява средата и да създава работни места, забавления и услуги, но също така и да закрива гледки, възпрепятства движението, създава визуален шум, изисква допълнителна логистика и като цяло да променя идентичността на града. Бяха дадени и примери от други градове по света и цитирани данни от Colliers  International относно как инвестициите в публичните пространства променят микса от бизнеси и магазините намаляват за сметка на заведенията, които пък от своя страна изискват нов тип регулация.

_TH4_0474С експертни становища се включиха и основни представители на различни заинтересовани страни. Здравко Здравков, главен архитект на СО, благодари на компаниите, които се занимават с реклама, че по време на обсъжданията за наредбата за рекламните елементи, внесена в СОС през юли 2018, са достигнали добър синхрон, който позволява по-добра регулация на размери и отстоянията между рекламни елементи в посока на намаляване на визуална наситеност и защита на историческия център и достъпността до публични пространства. Арх. Здравков добави още:  “Безспорно регламенти трябва да има. За ползването на летните градини отново искаме да създадем ясни правила как ще изглеждат. В тази връзка работим по методически указания, които да станат един нов начин за представяне в града. Ще направим схеми, с които да определим и зоните за летните градини в Зона 2, за да сме готови в следващите дни, когато се промени средата и на ул. Граф Игнатиев започне да се променя структурата. Когато малките магазинчета започнат да стават кафенета, трябва да бъде ясно къде ще се сложат летните градини, но не само това, а и как трябва да изглеждат, какви да бъдат цветовите решения, дали да бъдат тенти и т.н.

_TH4_0519

Ирина Мутафчийска, представител на Съюза на урбанистите в България, работила по проект „Създаване на стандарт за оценка и мониторинг на качеството на градската среда“ , подкрепен от Програма „Европа“ 2017, добави: “Онова, от което трябва да започнем, е оценката на среда ни, какви са нейните характеристики, какво харесваме в нея, какво бихме искали да запазим и какво да променим? За мен първото нещо, което трябва да стане ясно, е това как оценяваме средата, но не само през погледа на колегите архитекти, а по-скоро в един по-широк дебат. “ Тя добади, че обликът на средата трябва да е в синхрон с характера ѝ, което ще рече, че не бива да се търсят универсални, а специфични за всеки квартал или улица правила.

Арх. Иво Панталеев от А.Д.А, автори на проекта за обновяване на ул. Граф Игнатиев и насоките за оформление на фасадите по улицата, коментира: “Трябва да уважаваме стремежа на бизнеса да се изявява в една много конкурентна среда, но не трябва да му позволяваме го прави за сметка на всички останали. Другият важен аспект е самоидентификацията. София върви към ЕС и стремежът си да става европейска столица, но не трябва да губим автентичността на София като балканска столица. Ако прекалим с регулацията и започнем да приличаме на изчистен и излъскан град, това няма да е София. Ценностният и културен аспект е много важен и културолози, урбанисти и хора на словото трябва да се произнесат по въпроса към каква София се стремим. От там насетне стои въпросът “как”. Наредбата е един от най-важните инструменти, но има и други вид документи, който отсъства у нас – така наречените насоки, които да задават какво е това реклама, какви са методите, как се иска разрешение, как се санкционира и т.н.”, коментира по темите той.

Милен Попов, собственик на компанията за външна реклама Ideacomm сподели, че според него въведеното зонирането на града е сред начините да се борим с пренасищането с реклама. “Количественото пренасищане може да се пребори по този начин, но и то не решава проблемът с разностилието. Важно е да започнем да говорим за градския партер. В момента е факт, че рекламите са скрили партера на нивото на очите и регламентирането на този тип реклама ще промени града в позитивна посока. Останалите рекламни елементи са вече типизирани, еднофамилни, извън градския център са и не дразнят.”

Участие в дискусията взе и Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителни предприемачи, който подчерта нуждата от дългосрочна стратегия за града. “За да има хармония, планирането трябва да е цялостно. В нашата работа всяка сграда носи своето усещане и вибрации и ако те са съчетани добре, ще създават хармонично и естетическо усещане. Ако се работи цялостно и плановете не са на парче, а най-малко с размера на квартал, тогава гражданите ще получат не само красиви сгради, но и цялостна хармонична околна среда.”. Г-н Шопов добави към изложените аргументи по темата за партерите на София, че е много важно как ще бъдат оформени партерите, за което е добре да има задължителни стандарти с оглед на естетиката и цветовото решение не само в центъра, но и в кварталите. Той обобщи тезата си, че умните управници имат задачата да насочват капиталът в правилните посоки, а не да го ограничават.

_TH4_0537

В последвалата дискусия се включиха още граждани и експерти, които изразиха мнения и предложения в търсене на консенсус по темите, свързани с визуалната среда в града, които бяха записани и обобщени от екипа на Визия за София. Целта на дискусията бе генериране на идеи за възможни стратегически решения и добри практики, които могат да подобрят възможностите за присъствие и разпознаваемост на бизнеса, като същевременно се съобразяват и подчертават характерните черти на градската среда.

За успешното модериране на дискусията и изслушването на всички гледни точки се погрижиха Форум Гражданско Участие, а както и на предните събития от поредицата, 500 маркера създадоха графичен протокол с основните точки и идеи, засегнати по време на разговора.

 

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt