Европейска Гражданска Инициатива

Начало / Новини / Европейска Гражданска Инициатива
Начало / Новини / Европейска Гражданска Инициатива

Европейска Гражданска Инициатива

ЕС 30/11 – ЕП: Ясни и прости правила за Европейската гражданска инициатива Евродепутатите от Комисията по конституционни въпроси гласуваха на 30 ноември проектодоклад относно Европейската гражданска инициатива. Идеята е да се опрости процедурата и инициативата да стане по-лесен за използване демократичен инструмент. Европейската гражданска инициатива, предвидена в Договора от Лисабон,  позволява един милион граждани на Съюза да поискат от Европейската комисия да предложи законодателство в дадена област.

 Повечето предложения, гласувани в Комисията по конституционни въпроси, са свързвани с опростяване и облекчаване на процедурата по този демократичен инструмент.  Някои от предложенията са ранна проверка на инициативите, 12 месеца максимален срок за събиране на подписите,  намаляване на минималния брой на държавите, които да представляват гражданите (ЕП предлага шест държави), както и необходимостта от представяне на документ за самоличност при събиране на подписи за инициативата(евродепутатите смятат, че личната карта не трябва да е задължителна). Според един от докладчиците – социалистката от Унгария Zita Gurmai идеята е да се получи един опростен и лесен за използване инструмент, така че да „имаме възможно най-голям брой граждански инициативи“.  Докладът ще бъде гласуван в пленума през декември. Парламентът и Белгийското председателство се надяват да се постигне съгласие по темата на първо четене. Ако се стигне до споразумение между Парламента и Съвета, държавите членки поискаха срок от 12 месеца за прилагане на новото законодателство.  Източник: ЕП   БЪЛГАРИЯ 01/12 – Съветът за обществени консултации обсъди Европейската гражданска инициатива Четвърто поредно заседание проведе днес Съветът за обществени консултации към Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в 41-то Народно събрание на тема «Европейската гражданска инициатива – нова възможност за гражданите след Лисабон».
Под председателството на Камен Колев, зам.-шеф на БСК, Съветът разгледа Рамкова позиция на Република България относно Регламент на Европейския парламент за Европейска гражданска инициатива, въведена с договора от Лисабон за обществено участие в оформяне на политиката на Европейския съюз, която предвижда един милион граждани от 6 държави с подписка да приканят Европейската комисия да създаде или промени регламенти, представляващи интерес за тези граждани от различните европейски държави. В дискусията взеха участие Цецка Цачева, Председател на Народното събрание, Н.Пр. Юдит Ланг, посланик на Р Унгария у нас, Хосе Луис Диез, съветник в Посолството на Кралство Испания у нас, Катрин Райнмакерс – първи секретар на посолството на Кралство Белгия в София, Константин Димитров, заместник-министър на външните работи на Р България, Славея Христова от «Болкан асист» и Илиана Николова от Фондация «Работилница за граждански инициативи».
 Сдруженията и фондациите от Коалиция за устойчиво развитие, представлявани от Дончо Иванов – председател на гражданско сдружение “Хармония“ и на Коалиция за устойчиво развитие, внесоха писмено предложение до СОК. Преди окончателното приемане на 15 декември на текстовете за регламентиране на Европейската гражданска инициатива презентация пред участниците направи Моника Панайотова, председател на Парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове при 41-то Народно събрание. Позициите на европейските институции бяха оповестени пред участниците от Зинаида Златанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България и от Виолета Станичич, Ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България. 

 

Източник: Агенция КРОСС

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt