2100 души гласуваха в „Забраненият референдум“

Начало / Проекти / Мрежата в действие / 2100 души гласуваха в „Забраненият референдум“
Начало / Проекти / Мрежата в действие / 2100 души гласуваха в „Забраненият референдум“

2100 души гласуваха в „Забраненият референдум“

2100 души дадоха вота си в кампанията „Забраненият референдум”. От 13-и септември до 25-и октомври 2015 г. на онлайн платформата http://zareferendum.bg/ българските граждани имаха възможност да изразят мнението си по двата въпроса, които бяха предложени за включване в официалния национален референдум, но бяха отхвърлени от парламента – за мажоритарния вот и за задължителното гласуване.

Като реакция на отхвърлянето, Форум Гражданско Участие в широка коалиция със стотици активни граждани и граждански организации от цялата страна подеха кампания с провокативното име „Забраненият референдум”. Създадена беше онлайн платформа, на която хората можеха да гласуват по двата въпроса, след като се запознаят с информационни листа, съдържащи аргументи „за” и „против”.

Беше проведена съпътстваща информационна кампания, в която активно се включиха членовете и партньорите на ФГУ.

В края на изборния ден (25.10) на платформата бяха  публикувани детайлни резултати от гласуването.

Категоричен превес и по двата въпроса имат гласувалите положително. На въпроса „Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?” 94% от гласувалите на платформата са отговорили с „да”, а 6 % – с „не”. На втория въпрос – „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?”, с „да” са гласували 75%.

Платформата http://zareferendum.bg/ е максимално ясна и опростена, гласувалите не предоставяха други лични данни освен име, възраст, пол и имейл, а право да гласуват имаха дори младежи до 18 г. Статистиката сочи, че 1% от „гласоподавателите” са непълнолетни младежи, 86% са на възраст между 18 и 60 г., а 13% са над 60-годишна възраст. Делът на гласувалите мъже е малко по-голям от този на жените – 53 срещу 47%.

Данните сочат още, че най-голям е процентът на гласувалите в столицата – 35%, следван от гласувалите в областните градове – 31% и от по-малките градове – 24%. По „забранените въпроси” по 5% от гласувалите са хора, живеещи на село и българи, живеещи извън страната.

„Забраненият референдум” не предпоставяше гласуване с „да” или „не” по нито един от двата въпроса. Целта бе да бъде генерирана обществена енергия, която да стане проводник за решаването на няколко ключови дефицита в диалога между гражданите и гражданските организации – от една страна, и властта – от друга. Очакванията на Форум Гражданско Участие са тази кампания и резултатите от нея да провокира широк обществен дебат за мястото и ролята на гражданите при вземане на политически решения по обществено значими въпроси.

Ето защо „Забраненият референдум” ще продължи да информира и популяризира референдума като инструмент за автентични граждански инициативи. В този смисъл, за да подкрепи и националния референдум, допитването на онлайн платформата ще продължи до разглеждането на въпроса за електронното гласуване от парламента. Целта е гражданите да са информирани, да са активни и да имат възможност да „упражняват” електронния вот.

Последваща цел на организаторите е да се инициират промени в Закона за прякото участие на гражданите, с които да се намалят праговете за иницииране и провеждане на референдуми, така че местните и национални референдуми да дават възможност гражданите да влияят пряко върху решенията на управляващите.

 

Кампанията е част от дейностите по проект „ФГУ – мрежата в действие”, финансиран по дог. №101/24.10.2014 в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. www.ngogrants.bg

Дейностите по проекта се съфинансира от Фондация „Чарлз Стюарт Мот”. www.mott.org

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt