27 Съвета за Създаване на Видео Съдържание за НПО в Социалните Мрежи

Начало / Новини / 27 Съвета за Създаване на Видео Съдържание за НПО в Социалните Мрежи
Начало / Новини / 27 Съвета за Създаване на Видео Съдържание за НПО в Социалните Мрежи

27 Съвета за Създаване на Видео Съдържание за НПО в Социалните Мрежи

в Новини

За организациите от гражданския сектор, социалните мрежи са ключов инструмент за връзка с обществото. 

По време на инициативата #ТиВъздействаш, запознахме участниците, членове на организации, с иновативни стратегии за дигитален маркетинг. Като заключение на проекта, споделяме с вас нашите 27 съвета за създаване на видео съдържание. Вярваме, че тези умения и познания ще бъдат полезни за организациите, които искат да използват силата на дигиталния маркетинг, за да укрепят връзката си с гражданите и да представят своите каузи пред повече хора. 

Тези съвети са част от наръчника, изготвен от Петко Георгиев, радио и телевизионен водещ и анализатор, специално за участниците в обучението по визуално разказване на истории и дигитален маркетинг, което проведохме през юли. 

1

 1. Грабнете вниманието: Първите 3 секунди са най-важни, за да задържите вниманието на аудиторията. Бъдете вълнуващи. Започнете със силно въведение, което да предизвика интерес и да позволи на зрителите да разберат важността на видеото. Това може да бъде провокиращ размисъл въпрос, вдъхновяващ цитат, изненадваща статистика, кадри от скорошна инициатива или пък завладяваща лична история, която е свързана с вашата мисия.
 2. Подредете съдържанието: Структурирайте съдържанието си така, че да информирате аудиторията си за каузата, да я подтикнете да участва. То трябва да е логично, да има ясен поток от идеи и да предава ефективно посланието. Определете основните послания, които искате да предадете за мисията,  проектите или въздействието на вашата организация. Създайте емоционална връзка със зрителите чрез добре подбрани образи.
 3. Разказвайте истории: Започнете с определяне на историите, които могат да представят мисията и въздействието ви най-добре. Задайте въпроси за зрителите и ги предизвикайте да коментират или да споделят мнение. Уверете се, че използвате език, достъпен за целевата ви аудитория. Избягвайте жаргон или прекалено техническите термини, които могат да отчуждят или объркат зрителите.
 4. Визуално представяне: Използвайте кадри с ярки цветове, добър контраст и графични ефекти, за да създадете приятен вид на кадрите. Разнообразете, като включите различни ъгли, планове и движения на камерата. Работете със силуети, симетрия, дълбочина на полето и други композиционни техники. Използвайте визуални материали, като изображения и инфографики. Те могат да помогнат за разбиване на сложна информация и да повишат ангажираността.
 5. Субтитри: В различни ситуации, много потребители нямат възможност да гледат видеата ви със звук. Добавете субтитри, които да показват текста на говорещите или да предоставят допълнителна информация. Уверете се, че те са лесни за четене, с подходящ контраст с фона и размер на шрифта. Субтитрите на всеки кадър не трябва да са повече от 42 знака на ред, и на не повече от 2 реда.
 6. Описание: Използвайте описанието, за да представите ключовата информация за видеото. То не трябва да е прекалено дълго, но трябва да е достатъчно съдържателно, за да насочите вниманието на зрителите към най- важните моменти. Включете хаштагове, свързани с темата на видеото, които ще помогнат на неговата видимост и откриване от нови потребители.
  4
 7. Аудио: Независимо дали използвате реч или музика, уверете се, че аудиото е чисто и качествено. Балансирайте звука, така че той да не е нито прекалено силен, нито прекалено слаб. Подходящата фонова музика може да предизвика различни емоции у аудиторията ви. Законът за авторското право защитава оригинални авторски произведения, включително музикални записи. Използвайте музика, която е без авторски права, поискайте разрешение или си платете за лиценз.
 8. Анализ и реклами: Използвайте аналитичните инструменти на Meta, за да анализирате резултатите от вашето видео съдържание. Анализирайте кои видеа имат най-добър резултат и степен на ангажираност и се опитайте да разберете какво ги прави успешни. Meta предоставя възможност за реклама и спонсориране на публикации. За тях трябва да определите ясна целева аудитория, ключови показатели и да оптимизирате кампаниите си често.
 9. Спецификации: 

Facebook:

 • Препоръчитен размер: 1280х720px.
 • Максимален размер на файла: 4GB.
 • Формат: .MP4 и .MOV.
 • Максимална дължина: 240 минути.

Instagram:

 • Минимална разделителна способност:
 • 1080х1080px.
 • Поддържат се съотношенията: пейзаж – 16:9, квадрат – 1:1, вертикал – 4:5.
 • Максимален размер на файла: 4GB.

2

 1. Кратко съдържание: Основната характеристика на TikTok са кратките видеоклипове с продължителност от 15 до 60 секунди. Този формат позволява бързо и лесно консумиране на съдържание, което привлича вниманието на зрителите и поддържа висока ангажираност. Фокусирайте видеоклипа си върху едно ясно послание. Целта е да предадете това ключово послание по начин, който е едновременно бърз и въздействащ. Направете така, че всяка секунда да има значение.
 2. Обработка: TikTok предлага лесни за използване инструменти, които са достъпни в самото приложение. Може да приложите различни визуални ефекти и филтри, текстови наслагвания в различни шрифтове, цветове и анимации, стикери и емотикони, музика и гласови ефекти, за да създадете професионално изглеждащи видеоклипове, без да е необходимо да инвестирате в скъп софтуер за редактиране.
 3. Трендове: В TikTok постоянно се появяват нови трендове, музикални и не само, които могат значително да увеличат видимостта на вашето съдържание. Те е по-вероятно да се появят във „For You“ страницата на потребителите от останалите видеа. Участието в тези трендове може да накара вашата организация да изглежда по- достъпна и близка до аудиторията, както и да достигне до по-младите потребители на платформата.
 4. Визуално представяне: Използвайте кадри с ярки цветове, добър контраст и графични ефекти, за да създадете приятен вид на кадрите. Разнообразете, като включите различни ъгли, планове и движения на камерата. Работете със силуети, симетрия, дълбочина на полето и други композиционни техники. Използвайте визуални материали, като изображения и инфографики. Те могат да помогнат за разбиване на сложна информация и да повишат ангажираността.
 5. Серии от видеоклипове: Създавайте поредици от видеа на сходни теми. След като зрителите са гледали части от поредицата, те са по-склонни да гледат следващите части. Докато отделните видеоклипове в TikTok са кратки, поредицата дава възможност за по- дълбоко навлизане в дадена тема или история. Всяко видео в поредица ви дава още един шанс да достигнете до „For You“ страницата на повече потребители
 6. График на качване: Последователността е от ключово значение. Редовното публикуване в TikTok е важно за поддържане на ангажираността. Помислете кога аудиторията ви вероятно ще бъде най-активна в TikTok и тествайте различни часове на публикуване. Създаването на видеата на един път и съставянето на график на качване може да ви спести време.
  5
 7. Взаимодействие:  Включете зрителите във вашите видеоклипове, като задавате въпроси, провеждате гласувания или ги мотивирате да оставят коментари на вашите видеа. Бъдете активни и в общността на TikTok, като коментирате и харесвате съдържанието на други потребители. Това може да ви помогне в изграждането на връзки и привличането на вниманието на повече хора. Колаборирайте си с други организации и споделяйте профилите си.
 8. Aнализ: Анализирайте данните и резултатите от вашите кампании, хаштагове и рекламни съобщения, за да определите кои комбинации работят най-добре за вас. Платените кампании в TikTok могат да бъдат мощен инструмент за достигане на млада и ангажирана аудитория. TikTok е платформа, в която креативността е високо ценена. Изразете себе си и вашата организация по оригинален начин.
 9. Спецификации
 • Съотношение на видеата: 9:16 (най- популярен), 1:1 или 16:19.
 • Формат: .mp4, .mov, .mpeg, .3gp, .avi.
 • Препоръчителна дължина на видеоклипа: 30-60 секунди.
 • Размер на видео файла: <500mb.

3

 1. Заложете на качество: Използвайте камера с висока резолюция и стабилен статив, за да осигурите ясни и стабилни кадри. В днешно време, повечето смартфони също предлагат добро качество на заснемане. Инвестирайте в добро осветление, за да осигурите професионален вид на вашето видео. Уверете се, че аудиото е чисто и разбираемо. Използвайте висококачествено микрофонно оборудване и проверете звука преди да публикувате видеото.
 2. Визуално представяне: Включвайте различни видове кадри, за да представите информацията си по интересен начин. Използвайте графики, анимации, видеоклипове или снимки, където е подходящо. Експериментирайте с кадри от различни ъгли и използвайте различни планове. Използвайте правилото за третините. Представете си мрежа, която разделя кадъра на девет равни части, и се опитайте да подредите обекта си по тези линии или в пресечните им точки.
 3. Обработка: Създателите на съдържание често инвестират повече усилия в YouTube, тъй като в него се набляга на по-дългосрочна и висококачествена продукция. Използвайте добър софтуер за редактиране като Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro или по-бюджетни варианти като iMovie или DaVinci Resolve. Усъвършенстването на този тип видео обработка ще ви отнеме повече време от това за TikTok и Instagram.
 4. Подобряване на видеото: Подобрявайте вида на видеоклиповете си, като коригирате експозицията, контраста и наситеността на кадрите. Включвайте допълнителни сцени, за да прекъснете дълго говорене, да добавите контекст или да подчертаете дадена информация. Добавете субтитри, за да направите видеоклиповете си достъпни за зрители с нарушен слух или за тези, които гледат видеа с изключен звук.
 5. Заглавие и Thumbnail: Заглавието трябва да бъде ясно и привлекателно. Използвайте подходящи ключови думи в заглавията и описанията на видеоклиповете си, за да подобрите видимостта им в търсачките. Това може да помогне на хората да намерят съдържанието ви, когато търсят свързани теми. Thumbnail-ът трябва да бъде привлекателен и представителен за съдържанието на видеото. Ако има текст, шрифтът трябва да е поне с размер 75.
 6. Взаимодействие: Насърчавайте хората да харесват, коментират, споделят и да се абонират. Поощрявайте ги да взаимодействат с вас и с други зрители. Отговаряйте на коментари и въпроси, задавайте питания, провеждайте гласувания или ги предизвикайте да споделят своите мнения. Това може да спомогне за създаване на чувство за общност около вашата кауза.
  6
 7. Анализ: Използвайте аналитичните инструменти на YouTube, за да анализирате резултатите от вашето съдържание. Следете гледанията, споделянията, ангажираността на зрителите и други метрики .Използвайте резултатите, за да определите кое видео има най-добър успех и взаимодействие, за да усъвършенствате бъдещите си видеа, като се фокусирате върху успешните аспекти и изпробвате нови теми и идеи.
 8. Промотиране: Споделяйте видеата си в социалните мрежи. Можете да споделите връзка към видеоклипа в публикации, story или дори в биото на профила си. За да постигнете най-добри резултати, адаптирайте посланието си към стила и аудиторията на всяка платформа. Ако организацията ви има уебсайт, качете видеото и там. Това може и да задържи посетителите на уебсайта ви за по-дълго. Колаборирайте си с други организации и техни членове.
 9. Спецификации: 
 • Препоръчителни размери: 426х240 (240р), 640х360 (360р), 854х480 (480р), 1280х720 (720р), 1920х1080 (1080р), 2560х1440 (1440р), 3840х2160 (2160р)
 • Съотношение на страните: 16:9.
 • Размер на видео файла: 128GB
 • Формат: .MOV, .MPEG4, .MP4, .AVI, .WMV, .MPEGPS, .FLV, .3GPP, .WebM.
 • Максимална продължителност: 12 часа.
Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt