Бъдеще за старото училище в Герман

Начало / Без категория / Бъдеще за старото училище в Герман
Начало / Без категория / Бъдеще за старото училище в Герман

Бъдеще за старото училище в Герман

Сдружение „Форум гражданско участие“ проведе на 12 юли т. г. в с. Герман, в сградата на 84-то ОУ, обществена дискусия по проект „Вход за граждани“ – въвеждане на европейски модел за насърчаване на гражданското участие в три кметства на Столична община“, който се изпълнява с финансовата подкрепа  на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство с кметство с.Герман, кметство с.Горни Богров, кметство с.Бистрица. 
IMG_6156
 
Маргаритка Станкова, кмет на с. Герман и Ива Таралежкова, председател на УС на Форум Гражданско Участие откриха дискусията. На събитието присъстваха Иветка Петрова и Николай Толчев – общински съветници в СОС, Лилия Христова – обществен посредник на Столична община, Росица Стоянчова – кмет на с. Горни Богров, Цена Маврова – представител на район Кремиковци, Марина Белчева – представител на Програма Европа, външен експерт към ПКЕППМС.
IMG_6230
 
Дискусията събра на едно място над 40 жители на селото – членове на спортен клуб, клуб за народни танци, местни активни граждани, както и представители на кметството. Целта на дискусията бе да обсъди какви са възможностите и желанията на местната общност за ползване на старото училище. 
 
Разделени по групи, в рамките на два часа жителите на селото имаха възможност да споделят свои идеи за какви активности е подходяща старата сграда на училището. Преди дискусията арх. Белин Моллов чрез видео съобщение представи различни идеи за регенерация на сгради, а Десислава Христова от екипа на Форум Гражданско Участие показа различни инициативи в малки населени места за съживяване на пространства и сгради. 
 
Всяка група разполагаше с около 20 минути, за да обсъди и представи няколко идеи за използване на старото училище. Ива Таралежкова и Диана Андреева от ФГУ обобщиха съвпаденията и дадоха насоки за следващи стъпки относно реализирането им. На гости  бяха и представители на екипа „Визия за развитие на София“, които също взеха отношение по темата.  

В рамките на оживена дискусия се споделиха следните идеи:

  • Използване на базата за децата на Герман – детска площадка, извънкласни занимания, база за частно училище
  • Създаване на Инициативен комитет от местните жители за работа по темата
  • База за танци и спортни занимания/клубове по интереси – шах, бридж, музика, пеене и др.
  • Музейна сбирка за Герман – етнография, изложби, история
  • Детска площадка в старото училище
  • Възстановяване и развитие на клубове на местните жители – помещение за пенсионерите, клубове по водни спортове, колоездене и др.
  • Фитнес на открито в двора
  • Игрища за различни спортове – баскетбол, футбол и др.
  • Център за съхранение и популяризиране на местните традиции.
 
Резултатите от тази дискусия ще бъдат обобщени в протокол, на базата на който идеите ще се превърнат в малки проекти и съвместно с кметствo Герман, район „Панчарево“ и  Столична община  ще се търсят най-подходящите начини за тяхното реализиране. 
 
 
Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt