Точки на пресичане – ценности и каузи, които ни свързват

Начало / За четене / Документи, анализи и добри практики / Точки на пресичане – ценности и каузи, които ни свързват
Начало / За четене / Документи, анализи и добри практики / Точки на пресичане – ценности и каузи, които ни свързват

Точки на пресичане – ценности и каузи, които ни свързват

„Никой човек не е остров, затворен в себе си;
всеки е парченце от сушата, частица от океана…“

Джон Дън

Наскоро нашумя новата реклама на Хайнекен. Историята ни кара да се замислим можем ли да седнем на една маса и да изпием бира с някой непознат, който има абсолютно противоположни на нашите виждания за света.

Напоследък става все по-трудно да излезем от какавидите си и да търсим точки на пресичане. Изборите и референдумите последната година ни показаха колко крехко е равновесието в обществата ни и как страхът често ни затваря още повече.
IMG_5615

Форум Гражданско Участие организира втора Национална среща за гражданско участие на 16-17 май. Тази година търсихме какво ни свързва и какво ни мотивира да работим заедно. На една маса събрахме представители на организациите, членове на мрежата, наши партньори и приятели от Заедно в час, Тук-там, Дунавски форум за гражданско общество, ECAS, Национален младежки форум, Мулти-култи колектив, Комисия Фулбрайт, фондация Промяната, фондация Джазтет, представители на община София и Троян, МРРБ.

В разговорите търсихме кои са ценностите, които ни събират. Не винаги е лесно да намерим общото помежду си, но усещането за принадлежност и желанието за промяна в средата обединиха близо 70те участника в срещата. Може да видите снимки и резултати от срещата в презентацията от нашия екип. 

Даниела Уршиц от община Виена сподели, че няма как да постигнем успех без да работим заедно на всички възможни нива.

Анджела Родел, изпълнителен директор на комисия Фулбрайт, ни напомни, че онова отвъд личния интерес, прави връзките ни по-силни и устойчиви – дали ще е когато се заловим заедно на хорото, дали чрез музиката. Емоцията, интелектуалното съпреживяване и съвместното движение ни дава усещането на принадлежност.

Нашите гости споделиха своите истории  как и защо се свързваме. Как желанието за по-добри възможности и образование мотивира Заедно в час да обучава и развива мрежата си от учители новатори. Как и да си тук, и там е ценност, особено с мисъл за България и това се превръща във важна кауза за Тук-там. Защо е важно да помогнем дори на една морска звезда и да инвестираме в младите – настоящето на страната и мисията на Национален младежки форум. Как рецептите и вкусните ястия може да са важна съставка за интеграция на мигранти и бежанци и да осмисля деня на екипа на Мулти Култи. Как работата на ниво макрорегион и ЕС е важно за застъпническите каузи и работата на всеки един от нас.

Гражданските диалози с представители на местната и изпълнителната власт ни показаха пресечните точки между нашите каузи и местните и национални политики.

Mrezhata

Мрежата се обедини около важни каузи за общността, по които да работи следващите години, а именно повишаване на доверието в гражданските организации, активни граждани на село, гражданско образование, операционализиране на промените в ЗЮЛНЦ, застъпничество за общински фондове за граждански инициативи.

 

Най-ценното на събитието, разбира се, остава срещата с всеки нов приятел, с които заедно плетем паяжина от мрежи и изграждаме социалната тъкан на обществото,  в което живеем.

Защото за да успяваме и да намираме смисъл, имаме нужда от подадена ръка.

И да не забравявме да оставяме вратата си отворена. За нови идеи, съмишленици, каузи.

 

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt