Читалище Умение-2003: Чрез игри гимназисти се обучават да пазят сексуалното си здраве и да борят омразата в Интернет

Начало / Без категория / Читалище Умение-2003: Чрез игри гимназисти се обучават да пазят сексуалното си здраве и да борят омразата в Интернет
Начало / Без категория / Читалище Умение-2003: Чрез игри гимназисти се обучават да пазят сексуалното си здраве и да борят омразата в Интернет

Читалище Умение-2003: Чрез игри гимназисти се обучават да пазят сексуалното си здраве и да борят омразата в Интернет

ПТГ „Иван Райнов“ – Ямбол стана основен домакин на Читалище „Умение-2003“ (член на мрежата ФГУ) по Националната кампания на Български фонд за жените „Рано ми е“. На 19 април се проведоха първите две интерактивни занимания с ученици от 8 и 12 клас в рамките на инициативата #OFFhaters&safeIdentity („Изключи хейтърите и запази самоличността си“).
Чрез игра с образователни карти, дарени на Читалище „Умение-2003“ от Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, младежите чрез спор научиха повече по теми относно сексуално здраве, болести, сексуално образование и отговорността да си родител. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Въпросите за виртуалния тормоз ги прехвърлиха в защитата на личните  данни в социалните мрежи. Някои от тях не скриха, че са изтрили профилите си във Facebook точно, заради фалшивите новини и злостни нападки от хейтъри.
Разгорещена дискусия между момчета и момичета предизвика темата за равенството между половете и истинския смисъл на понятието „джендър“. Всъщност се оказа, че част от учениците действително са наясно, че джендър е определение за поведенията и характеристиките, които се считат за типични за мъжете и жените. С конкретни примери достигнаха до изводите, че силата на мъжа не зависи от пола му, а от тренировките и труда, които упражнява, че домакинстването не е само задължение на жената и че всъщност това, което отличава физически мъжа от жената са само половите органи, а развитието на всеки човек е въпрос на негов собствен избор.
Инициативата #OFFhaters&safeIdentity, която се финансира от Български фонд за жените, надгражда дейностите на Читалище „Умение-2003“ по провежданата вече за втора година кампания „Рано ми е“, като въвежда интерактивна обучителна програма по метода „връстници обучават връстници“ за преодоляване на насилието в Интернет, в това число и насилието, основано на пола, и поставя началото на здравно и сексуално образование в гимназии в общините Ямбол, Болярово, Тунджа и Стралджа.
В инициативата могат да се включат и всички ученици от страната, като участват в конкурса за видеоклип/презентация срещу хейтъри и/или в конкурса за Facebook страница/група за положителни послания, новини, събития със съученици, приятели, близки. Ограничения за възраст, броя и обем на съдържанието на материалите за двата конкурса няма. Достатъчно е учениците да изпратят своите проекти на e-mail: umenie2003@gmail.com или на Фейсбук страницата Читалище „Умение“ до 30 април. Наградите ще бъдат връчени на празника „Рано ми е“, който ще се проведе в ПТГ „Иван Райнов“.

 

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt