Дълго водената борба за промени в ЗЮЛНЦ продължава с петиция

Начало / Становища / Дълго водената борба за промени в ЗЮЛНЦ продължава с петиция
Начало / Становища / Дълго водената борба за промени в ЗЮЛНЦ продължава с петиция

Дълго водената борба за промени в ЗЮЛНЦ продължава с петиция

в Становища

Законът за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) и дълго чаканите промени в него отново са предмет на усилие от страна на гражданските организации.

В края на месец септември Министерският съвет одобри проект за изменения в ЗЮЛНЦ, според който регистрацията на НПО ще бъде прехвърлена от съда в Агенция по вписванията. Мярката несъмнено е стъпка в правилната посока – административните процедури ще бъдат облекчени, а прозрачността на гражданските организации ще бъде по-голяма. Промяната обаче е само едно от предложенията на Форум Гражданско Участие, Български център за нестопанско право, Национална мрежа за децата, Български дарителски форум и други организации, които от години полагат усилия Законът да бъде променен така че НПО да развиват дейността си в по-благоприятна среда.  Другите предложения не бяха разгледани от правителството. Исканите  промени са още две – да бъдат създадени Съвет за развитие на гражданското общество и държавен Фонд за подкрепа на граждански инициативи на конкурсен принцип.

Инициаторите на предложенията за промени смятат, че създаването на съвет и фонд са ключови за развитието на гражданските организации в бъдеще. Съветът ще осигури възможност НПО и държавата да си партнират пълноценно и да изготвят заедно политиките, свързани със сектора. Фондът пък ще подпомогне една от най-уязвимите страни на НПО – тяхната финансова неустойчивост, като финансира на конкурсен принцип смислени и полезни инициативи на граждански организации. Ето защо Български център за нестопанско право, Форум Гражданско Участие, Български дарителски форум и Национална мрежа за децата инициираха петиция, с която да бъде събрана подкрепа за приемането и на тези две предложения.

Можете да подкрепите по-бързото приемане на поправките в ЗЮЛНЦ като подпише петицията на: http://www.ngobg.info/bg/campaigns/petition/213.html.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt