ФГУ представя Индекс на гражданското участие 2021‘

Начало / Новини / ФГУ представя Индекс на гражданското участие 2021‘
Начало / Новини / ФГУ представя Индекс на гражданското участие 2021‘

ФГУ представя Индекс на гражданското участие 2021‘

От
в Новини

Подобрява ли се средата за гражданско участие, или напротив? По-активни ли са гражданите и организациите през последните три години, или се наблюдава спад в гражданската енергия? Основните изводи и препоръки от проведената оценка ще бъдат публично представени по време на Биенале на гражданското участие 2021‘, което ще се проведе на 24 и 25 ноември онлайн в платформата Zoom. Срещата е отворена за широката публика – за да се включите в събитието, последвайте този линк, който валиден и за двата дни.

София, 23 ноември 2021 г.

На 24 ноември (сряда) точно в 10:00 ч. официално ще бъде даден старт на тазгодишното Биеналето на гражданското участие. Събитието се организира от Форум Гражданско Участие (ФГУ) и е трето поред, но поради епидемичната обстановка срещата този път ще се проведе онлайн. В рамките на Биеналето по традиция ще бъдат представени резултатите от изследването на националния Индекс на гражданското участие, който обхваща период от три години – от 2019 до 2021 г. включително. Специален гост на представянето ще бъде журналистът в БНР Силвия Великова.

Методологията на Индекса е разработена през 2015 г. от ФГУ в партньорство с Българския център за нестопанско право. Целта е да се проследят три взаимосвързани аспекта на гражданското участие: средата, в която то се развива; колко често и какви инструменти за включване използват гражданите и организациите; какъв е ефектът от участието.

Докладът за Индекса, който предстои да бъде публикуван на интернет страницата www.index.fgu.bg, е базиран на две анкетни проучвания – сред представители на 1/ формални, неформални граждански организации и читалища и на 2/ институции; национално представително социологическо проучване и на данни от проведена експертна фокус група.

Заснемане на цял екран 8.11.2021 120356.bmp

Погледът  на Форум Гражданско Участие и партньори за взаимодействието между граждани и институции

В рамките на събитието ще бъдат представени резултати от проведената оценка на Индекса и на местно ниво – в общините Бургас, Враца, Карлово, Кърджали, Монтана, Ловеч, Русе, Търговище и Столична община в рамките на проектите „Вход за граждани“ и „Граждански мониторинг за прозрачно управление“.

 „Каравана на участието“ – какво ни казаха българските граждани

В тази част ще разкажем какви са изводите от „гражданското турне“ в Русе, Търговище и Благоевград, посветено на процеса Конференция за бъдещето на Европа, и какво предстои. Ще поговорим и за това каква е ролята на така наречения Конвент на европейски граждански организации – мрежи и как посланията ни да стигнат до европейските институции. В рамките на този панел ще ни гостува Ася Кавръкова, директор на Европейската служба за граждански действия (European Citizen Action Service, ECAS).

Ще връчим наградите на ФГУ за гражданско участие за 2021 г.

През изминалата година българските граждани даряваха повече, доброволстваха по-активно и често благотворителните и хуманитарните акции, в които те се включваха, бяха инициирани именно от граждански организации, нерядко в партньорство с местните власти. Други насочиха усилията си към това да запазят и дори разширят възможностите за гражданско участие – чрез осъвременяване на правилата и залагайки на иновативни подходи. Кои са наградените ще разберем на 24 ноември!

„Истории за доброто“

Фондация „Офф медия“ и Център за развитие на медиите се включват в събитието, за да споделят за инициативата си да подпомогнат гражданските организации в това как да подобрят медийното си представяне и да покажат на обществеността своите практики и успешни истории.

Актуално за ЗМИП

Вторият ден от събитието ще се съсредоточи върху темата за оценката на България в областта на мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма и значение ѝ за сдруженията, фондации и асоциации. Как се осъществява това, как юридическите лица с нестопанска цел участват и какво можем да очакваме в резултат на тази оценка – отговори на тези въпроси ще дадат експертите юристи от Български център за нестопанско право.

Пълна програма за събитието е достъпна тук.

 

Допълнителна информация:

Националната среща с Биенале на гражданското участие се провежда като инициатива на неформалната Коалиция за опазване и разширяване на гражданското пространство в България между едни от най-големите мрежи и граждански организации в страната: Форум Гражданско Участие, Български център за нестопанско право, Национална мрежа за децата, Български дарителски форум, НПО портал, Платформа АГОРА, WWF България и Български червен кръст. През 2020 г. коалицията продуцира документалния филм „Ново начало – себе си в другия“ (реж. Николай Василев), с който бяха разказани историите на пет български граждански организации от времето на извънредното положение у нас през пролетта на изминалата година. Дейността на коалицията е подкрепена от Civitates – инициатива за демокрация и солидарност в Европа.

Представените доклади на Индекс на гражданското участие за Русе и Бургас са изготвени в рамките на проекта „Граждански мониторинг за прозрачно управление“. Подкрепата за сдружения „Форум Гражданско Участие“, „Европейски пространства 21“ и „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива“ за провеждане на оценките в двете общини и за Биеналето е осигурена и от Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на посочените сдружения и не отразяват непременно вижданията на Фондация Америка за България или нейните партньори.

Докладите за Индекса на общините Враца, Карлово, Кърджали, Монтана, Ловеч и Търговище са изготвени като част от проекта на ФГУ и БЦНП „Вход за граждани – ФГУ за подобряване на обществените консултации в общините“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на ФМ на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване на качеството на гражданско участие и повишаване на гражданската култура и обществена активност на местно ниво.

Инициативата на Фондация „Офф медия“ и Център за развитие на медиите се реализира в рамките на проект „Истории за доброто“, финансиран по Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство – www.activecitizensfund.bg

 

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt