ФГУ с участие в Лидерската академия на АМАЛИПЕ

Начало / Новини / ФГУ с участие в Лидерската академия на АМАЛИПЕ
Начало / Новини / ФГУ с участие в Лидерската академия на АМАЛИПЕ

ФГУ с участие в Лидерската академия на АМАЛИПЕ

От
в Новини

През месец ноември 2022 г. екипът на Форум Гражданско Участие се включи в традиционната „Лидерска академия за толерантност и гражданско участие“, която организира нашата членска организация Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. Академията се проведе в две последователни седмици в два отделни града и с различни участници – в Дряново за ученици от Северна България и в Стара Загора за такива от Южна.

ФГУ проведе общо шест обучителни сесии за ученици от 5 до 12 клас, както и две за възрастни, на тема „Какво означава да си активен гражданин“. По време на сесиите заедно дискутирахме как с инструментите, които ни предоставя демокрацията, можем да бъдем по-полезни за себе си и за обществото, защо е важно да се интересуваме от процесите около нас и да бъдем самите ние пример за активно гражданство. Част от предложенията на учениците по-нататък ще се превърнат в истински информационни и застъпнически кампании, които те ще реализират с помощта на наученото, както и с подкрепата на ФГУ и останалите партньори в инициативата.

Останалите сесии в програмата бяха „Език на омразата“, „Ранни бракове“, „Стереотипи и предразсъдъци“, „Толерантност“, “Приносът на ромите в световната история и култура“, „Планиране на кампании и доброволчество“, „Ромите в България“, „Екипност и лидерство“ и „Ученически парламент и местна власт. Що е ученик наставник?“, „Демократични ценности“, „Вечер на талантите“ и др.

Академия АМАЛИПЕ 11.11.2022 Дряново

Целта на ежегодната Лидерската академия към учениците е да се развият техните лидерски качества и умението им за работа в екип, като в същото време да научат повече за ромските традиции, култура и обичаи, за да развият по – толерантна среда в ежедневието си, прилагайки метода „връстници обучават връстници“, да организират кампании и т.н.

Тазгодишната Интеркултурна академия се рализира в рамките на едноименния проект с подкрепата на Американското посолство в България, в който ФГУ е партньор на Център „Амалипе“ заедно с Фондация „Отворено общество“ – София и девет български училища.

Още за целите и резултатите от Академията през 2022 г. можете да прочетете в интернет страницата на Център „Амалипе“.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt