ФГУ учреди специална награда на фестивала „БЪЛГАРСКАТА ЕВРОПА”

Начало / Новини / ФГУ учреди специална награда на фестивала „БЪЛГАРСКАТА ЕВРОПА”
Начало / Новини / ФГУ учреди специална награда на фестивала „БЪЛГАРСКАТА ЕВРОПА”

ФГУ учреди специална награда на фестивала „БЪЛГАРСКАТА ЕВРОПА”

в Новини

Специалната награда на Форум Гражданско Участие в рамките на медийния фестивал „Българската Европа” – Русе 2014 отиде при Васил Иванов от Нова телевизия за разследванията му „Злоупотреби на кмета на Неделино” и „Злоупотреби на кмета на Видин”.

Фестивалът, организиран от Сдружение „Европейски пространства 21“, което е член на мрежата ФГУ, се проведе в периода 27 – 29 ноември и имаше три програми: конкурсна, дискусионна и филмова.

За първи път тази година беше учредена награда от името на ФГУ за особено силно изразена гражданска позиция, която утвърждава идеите за гражданската активност и смелостта на хората да променят средата, в която живеят.

По решение на журито с председател медийният експерт доц. д-р Иво Драганов, специалната награда на ФГУ беше присъдена на Васил Иванов от Нова телевизия за филмите му за злоупотребите на кметовете на Неделино и на Видин, в които разкрива как двамата градоначалници чрез различни схеми източват общинските бюджети. При връчването на наградата председателят на УС на ФГУ Ива Таралежкова изтъкна колко е важна ролята на медиите, особено в малките населени места, където гражданската активност много често е притъпена заради страха от последствия за дръзналите да противоречат на власите.

В конкурсната програма на медийния фестивал БЪЛГАРСКАТА ЕВРОПА 2014 се състезаваха общо 115 програми на 11 български телевизии, от които в различните категории бяха отличени 18 журналистически произведения.

В рамките на дискусионната програма ФГУ участва в панел на тема „Гражданското общество и медиите”, по време на който представители на граждански организации и журналисти обсъдиха възможностите за взаимодействие помежду си.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt