ФГУ в Ловеч – какво се случи

Начало / Новини / ФГУ в Ловеч – какво се случи
Начало / Новини / ФГУ в Ловеч – какво се случи

ФГУ в Ловеч – какво се случи

От
в Новини

Екипът на ФГУ се среща със свои членове и съмишленици из страната в пет поредни регионални събития-дискусии

И през 2022 г. – въпреки и в отговор на вихъра от все нови и нови социално-политически и икономически кризи, мрежата Форум Гражданско Участие (ФГУ) организира серия от дискусии с активни граждански организации, читалища и представители на местни медии в пет български града. Идеята зад това „гражданско турне“ е организациите да бъдат насърчени и подпомогнати за общи действия по важни за местните проблеми, а и да се набележат някои приоритетни за гражданския сектор теми на национално ниво.

Провеждането на така нужните за възстановяване на затрудненото покрай ограниченията на епидемията от COVID-19 мрежуване присъствени срещи на живо нямаше да бъде възможно без подкрепата на Civitates – инициатива за демокрация и солидарност в Европа. Турнето не би се осъществило и ако ги нямаше местните членове на ФГУ, съорганизатори на срещите досега – сдруженията „Деветашко плато“ (Летница), „Семеен център Мария“ (Варна), „Бизнес инкубатор – Гоце Делчев“ и „Европейски пространства 21“ (Русе).

Срещата членове и партньори на ФГУ в Ловеч бе първата регионална сбирка за мрежата през тази година. Домакин беше Областният информационен център в Ловеч, който предостави пространството си безвъзмездно. Макар и малко на брой – липсата на достатъчно „живи“ граждански организации в града беше изтъкната като основен проблем от самите участници, събралите се за дискусията показаха готовността си да действат заедно по общите за всички тях проблеми.

Въпреки ограничените човешки и финансови ресурси, динамичните обществени процеси и нарастващата според някои апатия сред хората. Включилите се в разговора журналисти от две местни медии допълнително провокираха с въпроси и дадоха своите препоръки към организациите да бъдат още по-гласовити и видими в обществото.

Ето около какви теми/ бъдещи действия се обединиха участниците:

  • Обединяване на НПО на местно ниво за съвместна работа по общи каузи и организиране на тестова кампания с фасилитиране от страна на ФГУ;
  • Набелязване на общи приоритети за годината;
  • Организиране на кампании по „горещи“ теми;
  • Работа с деца и младежи – формиране на мнение, активизиране – регулярно и системно;
  • Активна комуникация на гражданските организации към обществеността, сигнали, провокиращи активност и повишаващи разпознаваемостта и доверието.
Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt