Фондация BCause: каузата гражданско участие прави Мрежата уникална

Начало / Новини / Фондация BCause: каузата гражданско участие прави Мрежата уникална
Начало / Новини / Фондация BCause: каузата гражданско участие прави Мрежата уникална

Фондация BCause: каузата гражданско участие прави Мрежата уникална

Днес „на гости“ са ни от Фондация BCause: в помощ на благотворителността, една от най-утвърдените организации в България в сферата на дарителството, един от учредителите на Мрежата. Те работят за промяна на практиките и нагласите към дарителството. А мечтата не екипа е един ден то да е част от ежедневния ни живот, да е лесно, надеждно и сигурно; за компаниите да е част от отговорността им към обществото; а за отделния човек – обичаен начин да се чувства пълноценен и по-добър. Организацията насърчава хората с предприемчив дух да осъществяват идеите си за устойчив бизнес и подобряване на качеството на живот в своите общности.

bcause-1

Една от най-запомнящите се инициативи на BCause е „Да постигнем повече“ – програма за организации с големи членски маси и групи поддръжници, която предоставя ресурси на участниците като обучение, напътствия, ресурси за пилотни кампании за набиране на средства и повишаване на видимостта. В резултат тези организации набраха почти три пъти повече средства от вложените и продължават да „капитализират“ постигнатия ефект. Сред подкрепените са Софийска математическа гимназия, Националния исторически музей, „Зелени Балкани“. Но най-успешен е „подходът към всяка програма, който разглеждаме като инвестиция, а не като еднократно действие. Като начин на работа. Разбираме нуждите на НПО, компании, предприемачи и техните трудности“, споделят от Фондацията.

Друга известна инициатива е „Предизвикателството Ринкър“, програма, с която се подкрепят социални и традиционни предприемачи в ранен етап на развитие като Пекарна Мапаче, Таратанци, Клауднайн ски и сноуборд, Анализатор.бг.

Цялостната визия на организация е насочена към подобряване на средата за дарителски практики и за развитие на успешни инициативи и застъпничество за подобряване на публичните политики в различни области като финансиране и достъпни услуги за децата с ДЦП.

Finalistite-na-Rinker-s-Challenge-3

Попитахме екипа и за мрежата като кауза: Мрежата е един от малкото действащи структури на НПО, може би единствена, която обединява толкова широк кръг организации не по тематичен обхват, а в подкрепа на фундаменталното право и възможност гражданите да участват в политиките, които ги засягат. Тази характеристика на Форума е източник на предимства и трудности, но в крайна сметка прави организацията уникална на общия фон от други НПО.Именно включването на активни организации прави ФГУ успешна. Каузата гражданско участие е противоотрова на „авторитарната държава“ и е задължително да е съпроводено с експертност по конкретни проблеми.

Именно възможността за срещи и общуване с дейни организации, информация за различни процеси и позиции, както и застъпничеството се припознават като смисъл на мрежата. Разбира се, ФГУ се развива и трябва мисли повече за изпълнението на мисията си и подпомагането на организациите извън София с компетентност по въпросите на местни референдуми, отстояване на интересите на местните общности и реалните ползи от участието. Но с готовността на членове като BCause да подкрепят мисията на мрежата с умения в сферата на тяхната работа, сме оптимисти, че в следващите години мрежата ще предложи и повече възможности на своите членове.

 

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt