Фондация „Общество и сигурност“: Сигурността не е възможна без гражданско участие

Начало / За ФГУ / Фондация „Общество и сигурност“: Сигурността не е възможна без гражданско участие
Начало / За ФГУ / Фондация „Общество и сигурност“: Сигурността не е възможна без гражданско участие

Фондация „Общество и сигурност“: Сигурността не е възможна без гражданско участие

Знаете ли, че всеки един от нас е експерт по сигурност? И участието на всички е супер важно, за да се гарантира сигурносттa като публично благо. Онова малко илюзорно усещане, за което се грижат служителите от системата на МВР. Чували сме какво ли не за МВР и за служителите в системата. Вицовете за полицаи са част от народния фолклор.

Но освен полицаи в системата има пожарникари, спасители, служители в ДНС 112, Български документи за самоличност и др.  Освен това, не всички са герои от вицовете. Достойните често остават невидими за публичното внимание.

Police_1

С нелеката задача да промени стереотипите за системата в МВР и да трансформира нашето разбиране за сигурност като публично благо, като услуга, за която и ние имаме отговорност като граждани са се заели колегите от фондация „Общество и сигурност“ и Радостина Якимова, която е изпълнителен директор.

С Радост разговаряме за фондацията, за мрежата, за сигурността, за сектора, за смисъла от каузи.

Фондацията е учредена в края на 2014 и стартира дейността си в началото на 2015: „Едно от първите решения, които взехме през 2015 бе да станем член на ФГУ. Защото и самата мисия на фондацията е да събира и среща гражданите със служителите на МВР и да решава проблемите в сектора. Подобна е и мисията на ФГУ – да обединява неправителствени организации, така че да се отстояват правата на гражданите. Една от причините беше, че ефектът от нашата работа и наша сила ще бъдат  много по-големи, ако сме членове на една такава мрежа с повече възможности и лостове за влияние.

Същевременно ни се иска ФГУ да дава  възможност посланията да стигнат до различни точки на България, да създава партньорства и да реализират съвместни инициативи; да се представи темата за сигурността на членовете, да се насърчи гражданското  участие и и да се проведе  разговор сред членовете, че сигурността е публично благо, а също така да се дискутира и начина  на разпределение на това благо.“

Най-голямото постижение на организацията е създаването на самата фондация: „Служители на МВР правят фондация, за да обяснят колко е важно гражданите да участват в политиките за сигурност. Целта, която ги обединява е да се промени отношението към  служителите в МВР, да се реформира системата и да се постигне онова партньорство между граждани и служители, което се основава на взаимно доверие.  

„Наложи се по необходимост да се създаде Фондацията. Един от проектите, които реализира Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) беше относно факторите, които причиняват стрес на работното място сред служителите. Изходната позиция беше, че  стресогенните фактори са свързани с естеството на работата в МВР. В резултат на реализирането на  проект, обаче се установи, че най-големият стрес и проблем за служителите в МВР е самата система – начинът, по който функционира и се реформира, начинът по който ред неща правят  работещите в нея несигурни. От реформите, които се случват всяка година – променят се нормативните  документи, бланки, преструктурират се дирекции, променя се статута на служителите, не се спазва обществения договор,  който са сключили, когато са влезли в системата. От самите служители дойде посланието, че няма как да се случи трайна реформа в МВР без участието на гражданите. Опитите ни други НПО да припознаят каузата не сполучиха и затова бе създадена  фондацията.“PrekrasnaKrasnaPolyana

Радост и нейните колеги срещат подкрепа от различни колеги. Успяват да реализират важна кампания относно реформата за сигурност. НПО порталът е техен медиен партньор безвъзмездно, а за публикацията си „Да поговорим за МВР с факти“ печелят награда за най-четена новина за 2016 на НПО портала: „За мен това означава, че сме успели да променим дневния ред на читателите и те да видят и  друга гледна точка за МВР.“ Научно-приложната конференция с УНСС и СФСМВР „ МВР 2030: предизвикателства пред политиките за сигурност поставя темата за сигурността в различен контекст.

„Искаме гражданите да разберат, че всеки един от тях е експерт по сигурност, че всеки може да участва, че това е споделена отговорност. А фондацията да е мостът между служители и граждани“

Питам Радост дали е трудно да се опитваш да представиш добрите примери в една система, обрасла с предразсъдъци и проблеми: „Трудно е. В началото бяхме ужасно сами. Никой не ни разбираше. Все още се гневя, че не се разбира каква роля има МВР в съдебната реформа, че всеки гледа съд и прокуратура, а устойчива реформа и усещане за справедливост няма как да се постигнат, ако не се включи и МВР…Гневя се понякога и на НПО сектора. Имаме нужда да предоговорим ценностите си, начина си на функциониране и мисията си. В този сектор си, за да водиш битки…

Лесно ли се печелят битки? „Когато имаш ясна кауза и подкрепа, имаш и крила“

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt