Обединихме граждани и организации в първия фестивал “Демократична мозайка: Сцена на гражданското общество”

Начало / Каузи / Обединихме граждани и организации в първия фестивал “Демократична мозайка: Сцена на гражданското общество”
Начало / Каузи / Обединихме граждани и организации в първия фестивал “Демократична мозайка: Сцена на гражданското общество”

Обединихме граждани и организации в първия фестивал “Демократична мозайка: Сцена на гражданското общество”

в Каузи, Новини

На 17 септември, Ларгото на София се превърна в цветна мозайка, която обедини граждани, граждански организации и институции, които споделиха за приноса си към насърчаването на гражданското и младежко участие, включване на хора от уязвими групи, формулиране на младежки политики и ангажиране на демократичното общество. 

В Деня на София, Форум Гражданско Участие, съвместно с Национален младежки форум, организира първия фестивал “Демократична мозайка: Сцена на гражданското общество”. Събитието получи подкрепата на Министерството на младежта и спорта, Столичната община и Регионален исторически музей – София. 

Фестивалът, който се проведе за първи път, събра над 400 граждани и над 30 граждански организации с цел да акцентира върху мисията на гражданския сектор в България и да представи каузите на организациите, които работят за положителна промяна в нашето общество.

IMG_1159

Събитието откри Росица Джамбазова, председател на Форум Гражданско Участие, а Добрина Чешмеджиева бе водещ и модератор на дискусиите. Фестивалът продължи със задълбочени дискусии по важни теми, свързани с демокрацията. Те бяха бяха модерирани от  Добрина Чешмеджиева и включваха представители на институциите: 

 • Кристиан Вигенин – заместник-председател на Народното събрание.
 • Димитър Илиев – министър на младежта и спорта на Република България.
 • Даниела Дашева – заместник – министър на младежта и спорта.
 • Таня Павлова – началник на политическия кабинет.
 • Анна Адамова – парламентарен секретар в Министерството на младежта и спорта.
 • Таня Чунтова – отдел „Връзки с обществеността“, към Бюрото на Европейския парламент в България.

Ръководителите на организациите домакини, Георги Петров – директор на Форум Гражданско Участие и Мирослав Цеков – председател на Национален младежки форум, също участваха активно в тематични дискусии, който бяха свързани с Индекса за гражданско участие, мястото и ролята на младежката политика и младежко участие на местно ниво.

Представители на Министерството на младежта и спорта участваха в дискусия за бъдещето на закона за доброволчеството в България, а Българският център за нестопанско право проведе обсъждане във връзка с актуализирането на Стратегията за развитие на гражданското общество и приоритетите, които трябва да се заложат в нея. 

IMG_1156

Студентския съвет на СУ “Св. Климент Охридски”, Софийски ученически съвет и Европейска младежка карта въведоха младежите в ролята на студентското самоуправление, проблемите и решенията на ученическите съвети и гласът на българските младежи в Европа.

Клубът на НСО от гр. Търговище представи възможностите за участие на гражданите в обществените съвети на местно ниво, a Европейската служба за гражданско действие дискитура на тема, свързана със защитата на правата на гражданите в Европейския съюз. 

В залите покрай основното пространство, се проведоха разнообразни работилници:

 • Артработилница „Човеколюбие“, представена от сдружение „Човеколюбие“.
 • Състезание по обща култура за деца, проведено от Книговище.
 • „Източници на мотивация или как да постигнем нашите цели“, организирана от ABLE.
 • Първа долекарска помощ с Български младежки червен кръст.
 • Климатична фреска от Екологичен манифест МанЕко.
 • #ТиВъздействаш – съвместна работилница за противопоствяне на дезинформацията чрез разказването на въздействащи истории за работата на гражданските организации и читалищата, организирана от Форум Гражданско Участие, Проинфо и Асоциация “Съвременни читалища”.
 • Storytelling for youth work на Сдружение “Бъдещето сега”. 

Гостите имаха възможността да се разходят между щандове и да си поговорят с представители на организациите: AEGEE – Sofia, НЧ ”Л.Каравелов-1897”, Европейски институт, Регионален съюз на НСО, Сдружение “За теб”, Софийски ученически съвет, Time heroes, Open Space foundation, AIESEC Bulgaria, ЦПЛР “София”, Сдружение “Бъдещето сега”, ABLE, Не си сам, “Каритас”- РУСЕ, Сдружение “Човеколюбие”, БМЧК – София, Манеко, Фондация “Развитие и интеграция”, Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения – Варна, СНЦ “Жарава”, Сдружение “Семеен център – Мария”, Център Амалипе, Фондация “Общество на децата”, ЦПЧ “Васил Левски”, Дружество за ООН в България, и БПРМ.

IMG_1157

От самото начало, целта на “Демократична мозайка: Сцена на гражданското общество” бе да послужи като платформа на гражданските организации, за да ги сближи с хората в България. Радваме се да споделим, че целта е изпълнена – получихме ценни съвети от експерти, разменихме идеи, запознахме се с каузи, които си заслужават и мотивирахме гражданите да работят за положително развитие. 

Ние от Форум Гражданско Участие и Национален младежки форум изказваме благодарности на всички, които взеха участие в събитието. Продължавайте да бъдете живи елементи от мозайката.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt