Форум Гражданско Участие представя „Индекс на гражданското участие“ в София за 2020 г.

Начало / Новини / Форум Гражданско Участие представя „Индекс на гражданското участие“ в София за 2020 г.
Начало / Новини / Форум Гражданско Участие представя „Индекс на гражданското участие“ в София за 2020 г.

Форум Гражданско Участие представя „Индекс на гражданското участие“ в София за 2020 г.

От
в Новини

На 29 октомври 2020 г. (четвъртък) от 14:00 до 15:00 ч. онлайн в платформата ZOOM ще бъде представена третата поред оценка от измерването на Индекса на гражданското участие на територията на Столична община за 2020 година. Събитието ще се проведе като част от заключителна среща в рамките на инициативата „Пътеводител за обществени консултации“ на сдружение „Форум Гражданско Участие“, подкрепена от Програма „Европа“ 2020 на Столична община.

В продължение на няколко месеца, с цел да се подобри взаимодействието между граждани и общинска администрация, ФГУ работи с активни жители и представители на местната власт в пет села от Столична община – район Панчарево: Бистрица, Герман, Казичене, Лозен и Панчарево. Измерването на Индекса е последен етап от съвместната дейност в района и цели не само да оцени средата и проявленията на гражданско участие, а и да изведе препоръки за повишаване на ефекта от тях. Поради усложнената епидемиологична ситуация в София и страната представянето на резултатите ще бъде онлайн. Линк за достъп ще намерите тук.

Методологията на Индекса е разработена от ФГУ в партньорство с Българския център за нестопанско право и цели оценка на средата, проявленията и ефекта от гражданското участие на общинско и национално ниво. През 2015 година Форум Гражданско Участие проведе първото изследване на Индекса за Столична община (оценка 3.71), а през 2017 година се проведе второто изследване (оценка 3.93). Двата доклада можете да видите тук: 2015 и тук: 2017. Изводите и препоръките от Индекс 2020 ще бъдат отправени към Столична община, към Столичния общински съвет и към екипа на „Софияплан“, който работи по Програма за София 2021 – 2027.

1По време на срещата ще бъдат обобщени основните моменти от изминатия из петте села „граждански маршрут“, събрани в наръчник с насоки и добри практики за взаимодействие с гражданите с едноименното заглавие „Пътеводител за обществени консултации“. Ще бъде прожектиран и кратък видеоматериал, посветен на инициативата.

Проект „Пътеводител за обществени консултации“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2020, от  сдружение „Форум Гражданско Участие“.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt