Георги Марчев: най-добрият начин за справяне с дезинформацията е опровергаването ѝ

Начало / Каузи / Георги Марчев: най-добрият начин за справяне с дезинформацията е опровергаването ѝ
Начало / Каузи / Георги Марчев: най-добрият начин за справяне с дезинформацията е опровергаването ѝ

Георги Марчев: най-добрият начин за справяне с дезинформацията е опровергаването ѝ

От
в Каузи
Георги Марчев. Снимка: https://factcheck.bg

Георги Марчев. Снимка: https://factcheck.bg

Георги Марчев е журналист – тръгва от вестникарската и онлайн новинарската журналистика. Придобива опит в създаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova, а впоследствие става основател, видеопродуцент и разказвач в Story Films. Днес е част и от екипа на платформата Factcheck.bg – платформа, която се занимава ексклузивно с проверка на фактите. Разговаряме с Георги по една от темите, които ни вълнуват най-много през последните месеци – разпространяването на фалшиви новини и справянето с този не просто медиен, а социален феномен.

Кой може да се подведе от дезинформацията?

ГМ: Всеки може да стане жертва на дезинформация поради няколко причини. Най-големият риск е човек да не се усъмни в това, което чете, в това, което вижда или слуша. Всеки от нас може да се подлъже от дезинформацията. Това е първата причина. Втората – поради която все повече хора, включително специалисти в конкретни области, попадат в капана на невярната и подвеждащата информация, е, че в самата дезинформация обикновено има зрънце истина, която обаче се интерпретира невярно или пък към нея се добавят неверни твърдения.

Ако човек се хване само за зрънцето истина и знае, че е вярно, това може да го подведе в останалата, допълнителна информация в разпространеното съобщение.

Как можем да противодействаме на фалшивите новини? Как да се справим?

ГМ: Противодействието на дезинформацията е въпрос, който вълнува целия свят и особено Западния. Той се оказа много уязвим заради това, че в основите, ценностите на Европа и Европейския съюз залягат свободата на изразяване и свободата на мнение. За момента най-добрият начин за справяне с дезинформацията е опровергаването ѝ, показването на фактите, с показване на контекста на дадена информация. С осветляване на хората, които са дезинформатори. Много често те са лидери на мнение в социалните мрежи, в традиционни медии или пък в политиката – във всякакви области. Нерядко те твърдят, че спрямо тях се налага цензура, докато те просто излагат „другата гледна точка“, но това не бива да ни плаши. Защото има много хора, които не са гласни, не коментират в социалните мрежи, не са активни в разговорите и по-скоро се колебаят.

Така че опровергаването на невярната информация трябва да се прави заради тези хора. За да се пазят устоите и ценностите на демокрацията в България.

Медийната грамотност също е много важна част от процеса на справяне с дезинформацията, защото тя поставя хората в друга плоскост, дава им знанието как сами да проверят дали разпространеното твърдение, видео или снимка са неверни или неточни.

Знанието винаги е най-силното оръжие за справяне с дезинформацията.

Интервюто проведе: Мила Станчева, Форум Гражданско Участие

За смислените каузи

Вижте отново трите части от поредицата ни видеоклипове „За смислените каузи“ ТУК.

С подкрепата на:

logo-onlight-tag

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt