Герман – първото село с онлайн дискусия с местните жители

Начало / Новини / Герман – първото село с онлайн дискусия с местните жители
Начало / Новини / Герман – първото село с онлайн дискусия с местните жители

Герман – първото село с онлайн дискусия с местните жители

От
в Новини

Жители на с. Герман обсъдиха как да използват сградата на старото школо. Това се случи по време на онлайн информационна среща, организирана съвместно между кметството на село Герман, начело с кмета Маргаритка Станкова, и Форум Гражданско Участие като част от инициативата „Пътеводител за обществени консултации“, подкрепена финансово от Програма „Европа“ 2020 на Столична община. В срещата, която се проведе на 6 октомври през платформата ZOOM, освен активни граждани се включиха и представители на Столичен общински съвет в лицето на Грети Стефанова, Михаил Паргов и Веселин Калановски. Участие взеха и от районната администрация на район Панчарево, сред които и заместник-кметът д-р инж. Даниела Христова.

Каква е историята? Сградата на старото училище е освободена през 2015 г. и оттогава стои заключена и неизползвана от хората в селото. Проведеното присъствено обществено обсъждане във връзка с възможностите за намиране на нови приложения на постройката през 2017 г. събира много положителна енергия и идеи, но за съжаление предложенията за културни, спортни, образователни и туристически дейности все още не са реализирани.

Целта на тази среща бе жителите да бъдат информирани за свършеното до момента и пречките пред осъществяването на предложенията за съдбата на старата сграда, да бъдат препотвърдени и обобщени желанията на гражданите и да се начертаят следващи стъпки за действие. Точно това се случи по време на онлайн дискусията, като за да бъде отразено мнението на максимално много хора, беше проведено предварително анкетно допитване. Самата среща беше излъчвана на живо в социалната мрежа Фейсбук, което даде възможност на още граждани да споделят позицията си и дадат предложения. Част от тях са обособяване на т.нар. „благотворителна стая“, провеждане на различни спортни и културни занимания, организиране на клубове по интереси и други. Възможни стъпки за реализирането на идеите са събиране на членски внос, учредяване на юридическо лице, което да управлява дейностите и сградата и т.н. Протокол от срещата скоро ще бъде достъпен на уебстраницата на село Герман, както и в сайта на Форум Гражданско Участие. В рамките на „Пътеводителя“ предстои провеждането на инфо срещи и в с. Лозен (07.10.2020 г.), с. Панчарево (08.10.2020 г.) и с. Бистрица (13.10.2020 г.).

Materiali

 

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt