Гласът на Варна: накратко за втората регионална среща на ФГУ ‘2022

Начало / Новини / Гласът на Варна: накратко за втората регионална среща на ФГУ ‘2022
Начало / Новини / Гласът на Варна: накратко за втората регионална среща на ФГУ ‘2022

Гласът на Варна: накратко за втората регионална среща на ФГУ ‘2022

От
в Новини

И през 2022 г. – въпреки и в отговор на вихъра от все нови и нови социално-политически и икономически кризи, мрежата Форум Гражданско Участие (ФГУ) организира серия от дискусии с активни граждански организации, читалища и представители на местни медии в пет български града. Идеята зад това „гражданско турне“ е организациите да бъдат насърчени и подпомогнати за общи действия по важни за местните проблеми, а и да се набележат някои приоритетни за гражданския сектор теми на национално ниво.

Провеждането на така нужните за възстановяване на затрудненото покрай ограниченията на епидемията от COVID-19 мрежуване присъствени срещи на живо нямаше да бъде възможно без подкрепата на Civitates – инициатива за демокрация и солидарност в Европа. Турнето не би се осъществило и ако ги нямаше местните членове на ФГУ, съорганизатори на срещите досега – сдруженията „Деветашко плато“ (Летница), „Семеен център Мария“ (Варна), „Бизнес инкубатор – Гоце Делчев“ и „Европейски пространства 21“ (Русе).

Над 30 представители на варненски граждански организации и читалища – предимно в социалната сфера, набелязаха конкретни стъпки за подобряване на средата за работа, сред които: да се инициира провеждане на оценка на Индекса на гражданското участие; възстановяване работата на местни обществени съвети; възобновяване дейността на инициативата „Чуйте нашия глас”. Предоставяне от страна на местната власт на пространства за срещи и съвместни инициативи на граждански организации пък е една от институционалните мерки, които биха подпомогнали и ускорили осъществяването на част от тези идеи.

Специален гост във Варна отново беше медиен човек – разследващият журналист Дияна Желязкова, издател и главен редактор на информационния сайт Radian.bg, кореспондент на НПО Портал и на платформата „За истината“. А нейното основно послание към участниците също бе да бъдат по-активни в работата си с местните медии, защото гражданските организации имат много какво да разкажат и покажат на обществото, но малка част от него е запозната с добрите им дела. А пример за кауза, която заслужава и им,а нужда от гласност, е тази на Социално предприятие – Пекарна „Радост“ за младежи със затруднения, което специално за събитието подготви вкусни меденки с логото на ФГУ.

Ето и останалите идеи и теми, около които се обединиха участниците в срещата:

  • Подновяване на регулярните срещите за обмяна на опит и споделяне между организациите, включително на ресурси;
  • Да се инициира местен регистър на активните граждански организации;
  • Подобряване на парньорството с Общинска администрация и с Общинския съвет;
  • Редовно предоставяне на информация за дейностите на местните организации до локалните медии и журналисти на свободна практика.

С подкрепата на Civitates – инициатива за демокрация и солидарност в Европа.

logo-onlight-tag

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt