Граждански организации и дигитални комуникации: къде сме ние?

Начало / Новини / Граждански организации и дигитални комуникации: къде сме ние?
Начало / Новини / Граждански организации и дигитални комуникации: къде сме ние?

Граждански организации и дигитални комуникации: къде сме ние?

От
в Новини
През последните няколко години в публичното пространство по света и у нас все по-често се говори за „дезинформация“. И ако на пръв поглед проблемът изглежда чисто медиен, разпространяването на подвеждаща или напълно невярна информация в медиите всъщност е предизвикателство и пред обществото като цяло, и пред гражданските организации като един от най-активните негови сегменти. Пример за негативния ефект от възпроизвеждането на манипулативна и фалшива информация са очернящите кампании, на които гражданските организации обикновено се затрудняват да противодействат. Част от причините за последното често са липса на времеви, човешки и/или финансов ресурс, на експертен капацитет, а в някои случаи и заради подценяване важността на комуникациите като компонент на ежедневната ни работа. Всичко това води вместо до повече солидарност – до отдалечаване на хората и общностите едни от други. Злоупотребата с информация може да се отрази пряко или косвено и на отделни социални групи, с които работим като организации в обществена полза – включително на бягащите от войната украински граждани, търсещи убежище у нас.
 
Ние от ФГУ искаме да променим това и зад нас отново застава Civitates – инициатива за демокрация и солидарност в Европа 
Всички ние, граждански опрганизации, работещи в обществена полза, имаме нужда да бъдем по-добре познати – най-вече сред онези хора, които често наричаме „обикновените граждани“. Те, разбира се, са далеч от „обикновени“ –  напротив. Това могат да са наши потенциални нови съмишленици, дарители, доброволци и посланици на идеите ни. Трябва „само“ да бъдат спечелени за каузата, която движи нашите организации и мотивира хората зад тях. Повишаването на освдомеността сред гражданите за това с какво се занимават гражданските организации и каква е ползата от тях за обществото – с примери и конкретни истории, разказвани регулярно и по подходящ начин, е ключ и към справяне с дезинформацията.
 
Partnerships-1080x675
Подобряването на уменията ни в сферата на дигиталните комуникации е дълъг, но обещаващ откъм резултати път към повече разпознаваемост и устойчиво позитивен публичен образ на гражданските орагнизации. Като мрежа, за нас във Форум Гражданско Участие подпомагането на нашите членове да развият подобни знания и умения е от особена важност и именно това си поставяме като една от средносрочните си цели. Първата стъпка е провеждане на допитване сред членовете на мрежата, целта на което е да се установят дефицитите и да се определи потенциалът сред членските организации на ФГУ по отношение популяризирането на дейността им сред широката публика  и същевременно за справянето с дезинформацията. Резултатите от анкетата ще ни помогнат да подготвим дейности, свързани с повишаване капацитета на гражданските организации в сфера „дигитални комуникации“. Ще ни бъдат от полза и за планиране на следващи инициативи, насърчаващи взаимопомощта между организациите, а и към отделни групи от обществото. А какви ще бъдат те – предстои да анонсираме съвсем скоро!
 
 
logo-onlight-tag
Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt