„Гражданско събрание” решава дали да бъде проведен „Забраненият референдум”

Начало / Проекти / Институционално развитие / „Гражданско събрание” решава дали да бъде проведен „Забраненият референдум”
Начало / Проекти / Институционално развитие / „Гражданско събрание” решава дали да бъде проведен „Забраненият референдум”

„Гражданско събрание” решава дали да бъде проведен „Забраненият референдум”

Дали да бъде проведен онлайн референдум по въпросите за мажоритарния избор и задължителното гласуване. Това ще решава „Гражданско събрание” на свое заседание, което ще се проведе на 13.09.2015 г. (неделя) от 13.15 ч. в залата на пресклуб БТА (бул. Цариградско шосе № 49).

През юли 2015 г. парламентът отхвърли два от трите важни въпроса за Националния референдум 2015 и така лиши гражданите от възможността да изразят мнението си по темите, които трябва да зависят именно от тях – избирателите, а не от политиците. В отговор на това 240 активни граждани и граждански организации сформират „гражданско събрание” с единствена точка от дневния ред:

Да се проведе национален онлайн референдум по следните въпроси:

  1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?
  2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

В заседанието ще участват 240 „граждански представители” от 9 български града, които чрез видеоконферентна връзка ще дадат своя глас „за”, „против” или „въздържал се”. Ако предложението бъде прието, от този час нататък ще бъде отворена за гласуване специално създадена за целта онлайн платформа, на която гражданите ще могат да се запознаят с аргументите „за” и „против” по двата „забранени” въпроса и да гласуват с „да” или „не”.

Кампанията „Забраненият референдум” се организира от Форум Гражданско Участие в широка коалиция от партньори и съмишленици от цялата страна. Повече информация за инициативата ще бъде оповестена при старта на онлайн платформата „Забраненият референдум”.

 

 

Събитието е част от дейностите по проект „ФГУ – мрежата в действие”, финансиран по дог. №101/24.10.2014 в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. www.ngogrants.bg

Събитието се съфинансира от Фондация „Чарлз Стюарт Мот”. www.mott.org

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt