Гражданското общество в отворен дебат за дезинформацията

Начало / Новини / Гражданското общество в отворен дебат за дезинформацията
Начало / Новини / Гражданското общество в отворен дебат за дезинформацията

Гражданското общество в отворен дебат за дезинформацията

в Новини

На 12 юни 2023, в Дома на Европа, се състоя първата от общо три прояви, част от инициатива на Европейският икономически и социален комитет, относно дезинформацията.

Проектът се състои в провеждането на прояви и информационни кампании в държавите членки на Европейския съюз, като България беше избрана за негово пилотно издание. Форум Гражданско Участие бе поканен за говорител в панел „Гражданското общество може да победи дезинформацията“.

Димитрис Димитриадис, председател на секция „Външни отношения“ (REX) в Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) обърна внимание на актуалността на проблема за дезинформация във връзка със сериозните събития, състояли се в последните години, като коментира необходимостта от обединяване на гражданското общество срещу дезинформацията. 

Алис Щолмайер, изпълнителен директор на Defend Democracy, обсъди гражданското общество като потребител и създател на дезинформация и предложи конкретни механизми за борба срещу нея. 

Георги Петров, Форум Гражданско участие, посочи, че е необходима по-голяма медийна и информационна грамотност, за да може гражданите да разбират проблема и да разпознават дезинформацията. Той коментира, че е важно гражданските организации да имат подкрепата както на държавата, така и на медиите и заедно ще могат по-успешно да се противопоставят на дезинформацията. 

Мирослав Цеков, председател на Националния младежки форум на България, наблегна на отговорността, която всеки един създател на съдържание поема и сподели, че решението, е в образованието. Той смята, че битката с дезинформацията започва късно, тъй като тя вече е факт, но посочи, че обществото има нужда от образование, което учи на критично мислене. 

Европейският икономически социален комитет споделя, че дезинформацията обикновено се разпространява сред населението хоризонтално, така че най-добрият начин за справяне с този проблем не е чрез подход „от горе надолу“, а посредством размисъл и пряко участие на гражданите. Именно тук организираното гражданско общество може да изиграе решаваща роля и затова, целта на проекта е да подтикне гражданското общество да вземе пряко участие в дискусиии относно дезинформацията. 

Повече за дезинформацията днес, как да я разпознаем и как да я победим, прочетете тук.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt