Инфо-среща с граждани се проведе в село Бистрица

Начало / Новини / Инфо-среща с граждани се проведе в село Бистрица
Начало / Новини / Инфо-среща с граждани се проведе в село Бистрица

Инфо-среща с граждани се проведе в село Бистрица

От
в Новини

На 13 октомври от 18:00 ч. в читалище „Св. Цар Борис I – 1909“ в с. Бистрица се състоя последната от общо пет информационни срещи с граждани. Те са част от инициативата „Пътеводител за обществени консултации“ на Форум Гражданско Участие, която се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Европа“ 2020 на Столична община.

info-BistricaТемата, която събра повече от трийсет души, бе изграждането на нова детска градина в с. Бистрица. Освен жители на селото сред присъстващите бяха заместник-кметът на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов, членът на Столичен общински съвет г-жа Ваня Тагарева, кметът и заместник-кметовете на район Панчарево – г-н Николай Гюров, инж. Даниела Христова и г-жа Ирина Войнова, главният архитект на района Румен Несторов и, разбира се, домакинът на срещата г-н Самуил Попов, кмет на с. Бистрица.

По време на срещата бяха посочени причините, поради които до момента нова детска градина не е построена и защо проект за такава, предложен безвъзмездно от група родители, също не е могъл да се реализира. Беше съобщено, че изграждането на две нови детски градини – в с. Бистрица и с. Казичене, е заложено и бюджетирано в инвестиционната програма на общината за 2021 г., като за тази в Бистрица е предложен терен и проект и предстои обявяването на обществена поръчка за избора на изпълнител. Новата детска градина е замислена да бъде филиал на съществуващата, и ще е с 4 групи – 2 яслени и 2 градински, отваряйки места за около 100 деца. От страна на гражданите бяха отправени въпроси относно сроковете, процедурите и за възможностите за последващо включване в етапите по изграждане на детската градина, за които са допустими консултации с граждани.

В резултат от дискусията се стигна до няколко важни решения, свързани преди всичко с подобряване на комуникацията между граждани и местна власт. Едно от тях е да се направи комуникационна група онлайн, в която родителите да бъдат информирани за предприеманите от районната администрация действия в процеса на осъществяване на проекта за изграждане на детска градина в с. Бистрица. Също така се предвижда да се направи график за срещи между РА и родителите за обсъждане хода на процеса. Не на последно място, от страна на р-н Панчарево бе поет ангажимент да се направи анализ и обследване на общинските сгради, в които биха могли да се организират единични детски групи – възможност, която допълнително би допринесла за разрешаване на проблема с недостига на места.

IMG_5042 IMG_5041

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt