Ива Таралежкова сяда на стола на водещия в предаването „На твое място“ на БНР Благоевград

Начало / Новини / Ива Таралежкова сяда на стола на водещия в предаването „На твое място“ на БНР Благоевград
Начало / Новини / Ива Таралежкова сяда на стола на водещия в предаването „На твое място“ на БНР Благоевград

Ива Таралежкова сяда на стола на водещия в предаването „На твое място“ на БНР Благоевград

в Новини

На 12 ноември по покана на БНР – Благоевград, Ива Таралежкова, председател на УС на Форум Гражданско Участие влезе в ролята на водещ в предаването На твое място. Предизвикателство и възможност да се сподели мисията и основните постижения на Мрежата.

RadioBLGD

„Изключително много обичам предизвикателствата и не мога да устоя“, споделя Ива мотивацията си да заеме ролята на водещ. Има и друг стимул, а именно важността да се говори повече за това какво постигат гражданските организации с дейностите си и какво остава невидимо и скрито от ежедневните усилия за подобряване на средата, промяна на законодателството, подкрепа на каузи и граждански организации. Ива Таралежкова започва професионалния си път като „Връзки с обществеността“ в община Габрово, но като свое голямо постижение споделя създаването и работата по изграждане на различни граждански организации и промените, които постига за десет години със Сдружение „Деветашко плато“ и чрез усилията на Мрежата. 

Най-трудната задача за Ива е промяната на нагласи от страна на гражданите. Понякога те са доста недоверчиви. От друга страна, промяната на нагласи сред управляващите, защото трудно се отделя от питата на управлението: „Ние като ФГУ се опитваме да бъдем посредник в този диалог и да подобрим партньорството между гражданите и управляващите“.

„Преди протестите, имаме друга роля. Ако сме проактивни, няма да ни се налага толкова често да реагираме постфактум. Апелирам за това гражданите и през гражданските организации да се включват предварително преди да се вземе крайното решение. По-добре е тогава да се чува нашия глас. Протестът идва по-късно като реакция“, споделя Ива Таралежкова. 

Защо е важно да се говори и да се инвестира в гражданското участие. Говорят ли си гражданите и гражданските организации, как се развиват отношенията граждани и гражданските организации в нашия контекст. Гости в предаването бяха Боряна Димитрова, управляващ съдружник и социолог в „Алфа рисърч“ и Росен Георгиев от Асоциацията за европейско развитие на българското село, член на ФГУ. Етапите на развитие и какво се случи в различните периоди на гражданското общество в страната, защо доверието е важно и защо включването на гражданите е важно и как да срещнем отново организациите и гражданите.

Чуйте повече във файла на страницата на БНР Благоевград

 

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt