Как ще ги стигнем естонците

Начало / Проекти / Институционално развитие / Как ще ги стигнем естонците
Начало / Проекти / Институционално развитие / Как ще ги стигнем естонците

Как ще ги стигнем естонците

31 000 неправителствени организации, за които държавата изпълнява специално разработена стратегия за развитие на гражданския сектор, включваща гарантирана финансова подкрепа за граждански инициативи. Отдел в едно от министерствата на страната, който се грижи за изпълнението на стратегията и за това гражданският сектор да постигне устойчивост.

Не, това не е мечта. Това е реалност. Само че не в България. Това е средата, в която се развива естонското гражданско общество, и то вече 13 години.

За проучването на естонския опит във взаимодействието и подкрепата на гражданските организации от страна на държавата, Форум Гражданско Участие (ФГУ), заедно с Българския център за нестопанско право (БЦНП),  организираха учебно пътуване в Естония. Групата включваше ключови фигури от вземащите решения на политическо ниво, които да се убедят на практика в ползите от действащ механизъм, по който НПО и държавата си взаимодействат. Крайната цел пък е те да допринесат за регламентирането му в българския Закон за юридическите лица с нестопанска цел. Участници в учебното пътуване, освен представителите на ФГУ и БЦНП, бяха депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, зам.-председател на Парламентарната комисия по правни въпроси, Антон Герунов, който оглавява политическия кабинет на заместник министър-председателя Румяна Бъчварова, Атанас Славов – съветник на правосъдния министър Христо Иванов и Николай Алексиев – съветник в кабинета на вицепремиера Томислав Дончев.

Програмата включваше срещи с Естонската мрежа на неправителствените организации (на която ФГУ е българският аналог), със съветници в естонското министерство на вътрешните работи, което е отговорно за взаимодействието с НПО, както и с експерти от Министерството на финансите, които разказаха за данъчните облекчения и цялостната финансова политика на Естония по отношение на НПО. Българската група се срещна също и с двама съветници в Бюрото за стратегии към естонското Правителство, от които научиха за различните механизми за партньорство между НПО и държавата.

Държавният и неправителственият сектор са равноправни партньори, а НПО-тата остават независими, дори и да получава финансиране от държавата – това е краткият извод от всичко чуто по време на срещите. Институционалната рамка, в която действат гражданските организации в Естония е благоприятна среда за развитието им, а държавната политика се отнася с мисъл за това как да подобри взаимодействието си с третия сектор.

И по всичко личи, че успява. Националната стратегия за развитие на неправителствените организации в Естония е приета още през 2002 г. За разлика от българската стратегия обаче, написаното в естонския стратегически документ, уреждащ отношението между неправителствения сектор и държавата, се следва стриктно. Създаването на система за подкрепа на неправителствения сектор е дългосрочен приоритет в стратегията, а основната част от финансирането на НПО идва от националните и местни власти. Всяка година държавата отделя 7 млн. евро бюджетни средства за неправителствените организации под формата на проектни грантове и институционална подкрепа. В това число влизат и 1,1 млн. евро, разпределяни чрез кандидатстване пред Националната фондация за гражданско общество, която менажира държавни средства в подкрепа на институционалното развитие на  НПО. И това не е единствената финансова помощ за третия сектор – НПО могат да кандидатстват на конкурсен принцип за проектни грантове в различни сфери, а не липсват примери и за директна подкрепа от страна на държавата към важни секторни политики– чрез т.нар. стратегически партньори – обединения и мрежи на НПО с доказана експертиза и опит. Отделно, различните държавни институции имат собствени програми за предоставяне на грантове, някои от които изключително за НПО.

Финансовата помощ не е единственото, което държавата прави за развитието на третия сектор. Естония отдавна е известна със своите супер развити електронни услуги, а съдействието с НПО сектора не прави изключение. Регистрацията на фондация или сдружение се извършваща за 5 минути през смартфон, а държавната такса за това е 19,17 евро. 5-те работни дни, в които държавната администрация прави регистрацията е само допълнителен нюанс в общата картинка на лесното случване на всичко.

На базата на всички тези примери, съвсем логична изглежда и оценката на Американската агенция за международно развитие. Според Индекса за устойчивост на неправителствените организации за 2012 г , Естония има най-добрия общ резултат сред изследваните 29 страни от Централна и Източна Европа и бившия Съветски съюз. Тя има най-високи оценки по 5 от общо 7 критерия, които се включват в Индекса, затова може да служи като модел за други страни.

 

А как става в България

Стратегия за развитие на гражданските организации в България бе приета официално още през 2009 г. Към нея има и план за действие с конкретни стъпки. До този момент обаче не е направено нито едно от посочените там действия, а периодът на стратегията практически е изтекъл…

Първият полъх на оптимизъм, че държавата може и да започне да формулира смислени политики по отношение на НПО, дойде в края на 2014 г, когато започнаха обществени консултации по Закона за изменение и допълнение на ЗЮЛНЦ. Тогава ФГУ излезе с официално становище от името на своите 120 членове, с което направи конкретни предложения по отношение на механизмите за избор участници в Съвета за развитие на гражданските организации, начина на работа и финансирането на Фонда за подкрепа на сектора, както и други важни промени, предвидени в законопроекта. Сега новият ЗЮЛНЦ се обсъжда в междуведомствени групи, а окончателното оформяне на текстовете и внасянето му в Народното събрание предстои.

Надеждата на ФГУ е, че поне част от добрите примери за взаимодействие между естонските институции и граждански организации, ще станат факт и в България.

 

За осъществяване на работното пътуване ни помогна фондация „Чарлз Стюарт Мот”.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt