Кметове и активни граждани от селата в район Панчарево се обучаваха на по-добро взаимодействие

Начало / Новини / Кметове и активни граждани от селата в район Панчарево се обучаваха на по-добро взаимодействие
Начало / Новини / Кметове и активни граждани от селата в район Панчарево се обучаваха на по-добро взаимодействие

Кметове и активни граждани от селата в район Панчарево се обучаваха на по-добро взаимодействие

От
в Новини

Събитието се проведе на 1 и 2 септември т.г. в рамките на инициативата „Пътеводител за обществени консултации“ на Форум Гражданско Участие, подкрепена от Програма „Европа“ 2020 на Столична община.

Двудневно обучение за представители на администрациите и активни граждани от район Панчарево се проведе в първите два дни от септември от екипа на „Форум Гражданско Участие“ – мрежа от над 100 граждански организации в цяла България. Домакин в първия ден бе панчаревското читалище „Виделина“. В обучението взеха участие граждани и кметове на шест села: Бистрица, Герман, Казичене, Лозен, Плана и Панчарево в лицето на районния кмет Николай Гюров. Активно се включиха и представители на някои от местните читалища.

Една от основните цели на обучението беше гражданите и представителите на местните структури да се запознаят по-отблизо с начините, по които могат да работят заедно за интересите на общността си: например, чрез прилагането на Наредбата за провеждане на обществени консултации на територията на Столична община. Беше обърнато специално внимание на възможностите за провеждане на обществено обсъждане онлайн и на съществуващи интернет платформи за консултиране с гражданите, както на ниво община, така и на национално и европейско ниво. Обсъдени бяха и възможностите за създаване на обществени съвети в кметствата, чрез които граждани и кметове заедно да обсъждат и предлагат решения. Във връзка с настоящата епидемична обстановка, а и за да се насърчи по-активното използване на съвременните технологии при консултирането с граждани, втората част от обучението се проведе онлайн.

Ключова практическа задача по време на двудневните занимания беше да се набележат на важни за кметствата теми, които имат нужда от по-широко обговаряне. Бяха поставени въпроси като: развиване на читалищната и спортната дейност в селата от района чрез създаване на нова или подобряване на съществуващата материална база, справяне с незаконните сметища, почистване и устойчиво управление на езерото в Панчарево, необходимост от изграждане на нови детски градини и ясли в района и други. В следващите седмици предстои провеждането на обществени обсъждания по някои от темите, като граждани, медии и всички останали заинтересовани страни ще бъдат поканени за участие своевременно.

Обучение Панчарево 5

 

 

 

 

 

Обучение Панчарево 4

 

 

 

Екранна снимка онлайн обучениеЗа контакти: office@fgu.bg.

Проект „Пътеводител за обществени консултации“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2020, от  сдружение „Форум Гражданско Участие“.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt