Медийният фестивал „Българската Европа“ ви очаква в Русе на 9-10 ноември 2017

Начало / Гражданско участие / Медийният фестивал „Българската Европа“ ви очаква в Русе на 9-10 ноември 2017
Начало / Гражданско участие / Медийният фестивал „Българската Европа“ ви очаква в Русе на 9-10 ноември 2017

Медийният фестивал „Българската Европа“ ви очаква в Русе на 9-10 ноември 2017

Медийният фестивал „Българската Европа“ отбелязва 17 години медийни събития в Русе. Организатор е сдружение „Европейски пространства“, член на ФГУ,  с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България. Основни партньори са Русенският университет и Канев Център.

baner_2017

Десет години България в Европейския съюз: Как се променяме, какви медийни образи създаваме на Своите и на Другите; има ли настояще и какво е бъдещето на разследващата журналистика в България; какво мотивира активните граждани днес и може ли тяхната енергия да предизвиква промени. Това са въпросите, чиито отговори ще търсят участници и гости по време на фестивалните дни. По традиция форумът се фокусира върху европейската интеграция на страната и пълноценното членство в ЕС.

Резултатите от целогодишния мониторинг на основните български телевизионни програми ще станат ясни на церемонията по връчването на наградите на 10 ноември, петък, от 18:30, в зала „Русе“ на НУИ. Според мисията на фестивала, насърчават се журналисти, предавания и медии, които работят в трудните сегменти на разследваща журналистика, реформа в съдебната система, журналистика в защита на обществения интерес. На фокус са европейските измерения на българския медиен пейзаж. Една от специалните награди по традиция се връчва от партньорите от Форум Гражданско участие (ФГУ).

Флагманската полемика В огледалото на медиите: 10 години България в ЕС сравнява промените в медийния пейзаж през изминалото десетилетие. За база служат първите уникални социологически проучвания, проведени по поръчка на сдружение „Европейски пространства“, за българите и българските електронни медии непосредствено преди и след присъединяването на страната към ЕС. Модератор на дискусията е Яна Пеловска от Центъра за развитие на медиите.

Дискусията За да има участие – граждани на България, граждани на ЕС ще търси предложения за широкоспектърни и нетрадиционни събития, които да се проведат в Русе по време на българското председателство на Дунавската стратегия на ЕС догодина. Традиционен партньор в този панел е мрежата от над 120 неправителствени организации „Форум Гражданско участие“. Модератор е Ива Таралежкова от ФГУ.

Фестивалът е съпътстван и от интересна филмова програма. 

Цялата програма на „Българската Европа“ може да се следи на www.bgeufest.net и във фейсбук профила на фестивала.

 

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt