Индексът на ФГУ впечатли младежи от няколко европейски страни

Начало / Проекти / За да има участие / Индексът на ФГУ впечатли младежи от няколко европейски страни
Начало / Проекти / За да има участие / Индексът на ФГУ впечатли младежи от няколко европейски страни

Индексът на ФГУ впечатли младежи от няколко европейски страни

Разработваният в момента от Форум Гражданско Участие и Българския център за нестопанско право Механизъм за измерване на гражданското участие бе представен на група младежи от европейската мрежа  „Променяме Европа – гражданско образование в действие“.  Те бяха на гости в офиса на ФГУ, за да се запознаят с дейността и начина на функциониране на ФГУ –  единственото обединение от неправителствени организации в България, работещо по темите за прякото участие на гражданското общество в процесите на вземане на важни политически решения на местно и национално ниво.

Освен механизмите за комуникация между членовете в мрежата и начина за изготвяне и съгласуване на общи становища, у младите хора предизвика интерес Методологията за изследване на гражданското участие, която се реализира с финансовата помощ на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИП. Индексът ще измерва средата, в която се развива гражданското участие – при какви условия и при каква нормативна база протича диалогът между НПО и институциите. От друга страна, ще се изследва колко често и с какъв ефект се използват различните механизми за гражданско участие, какво е въздействието им върху работата на местните и национални институции и решенията, които те вземат.

Гостуването на младежите от Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Румъния и България в офиса на ФГУ бе част от програмата на работното им посещение в София, което имаше за цел да обменят добри практики и да научат повече за дейността на активни неправителствени организации в България.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt