Над 90 души ще вземат участие в Националната среща за гражданско участие

Начало / Новини / Над 90 души ще вземат участие в Националната среща за гражданско участие
Начало / Новини / Над 90 души ще вземат участие в Националната среща за гражданско участие

Над 90 души ще вземат участие в Националната среща за гражданско участие

в Новини

На 17 – 18 март (четвъртък и петък) в зала „Опал” на хотел „Рамада” – София ще се проведе Национална среща за гражданско участие на тема „Промяната – навигация или по течението”. Събитието се организира от Форум Гражданско Участие и ще събере повече от 90 участника от 6 европейски държави  – общественици, политици и представители на граждански организации и институции.

Водещата тема на форума е свързана с идеята, че промяната около нас – тази, към която се стремим,  започва с промяна вътре в нас и ние сме тези, които я управляват. Участниците – повече от 90 души, ще бъдат провокирани от интересни личности, които ще разкажат своите вълнуващи истории, свързани със социалната промяна през последните години в България и Европа. гости през първия ден на срещата ще бъдат известният български общественик, икономист и политик Мартин Заимов, бившият министър на правосъдието Христо Иванов и Маргарита Асадурова – експерт по визуална комуникация и имидж консултант. В следобедната сесия ще се срещнем с други вдъхновяващи личности, които ще ни разкажат за своите начини да променят средата, в която живеят и работят. Това са Даниела Уршиц от Община Виена, Даниела Божинова от БСНГИ, Еленко Еленков от Клуб „Бегач”, Еми Лисичкова от платформа АГОРА и Ашод Дерандонян от фондация „Заслушай се”.

Ето какво казват те за ПРОМЯНАТА:

Гости на срещата ще бъдат също членовете на изпълнителния комитет на Дунавския форум на гражданското общество от Германия, Австрия, Унгария, Сърбия и Словения.

През втория ден на събитието (18.03) в програмата са включени „граждански диалози”, в които словесни сили ще премерят политици и представители на гражданските организации. Ще бъдат представени заключения и препоръки от анализи на Форум Гражданско Участие, Българско училище за политика и Фондация БлуЛинк, в които са анализирани трудностите, с които се сблъскват гражданите и гражданските организации при взаимодействието им с вземащите решения. Гледните точки на представители на законодателната власт, на национални и местни институции са поканени да представят:

  • Мая Манолова – Омбудсман на Република България
  • Иван Иванов – зам. председател на Народното събрание
  • Бойка Маринска – председател на Парламентарната комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите
  • Гроздан Караджов – член на Парламентарната комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите
  • Милена Недева – съветник в политическия кабинет на зам.- министър председателя Румяна Бъчварова
  • Атанас Славов – съветник в политическия кабинет на зам.- министър председателя Румяна Бъчварова
  • Донка Михайлова – зам.председател на УС на Национално сдружение на общините в Република България


Целта на „гражданските диалози” е представителите на гражданското общество и на институциите да обсъдят какви ангажименти може да поеме всяка една от страните, за да може участието на гражданите във формулирането на политики и във вземането на важни за обществото решения да бъде реално и ефективно.


EEA_Grants_logo_malkoНационалната среща за гражданско участие „Промяната – навигация или по течението“ се провежда в рамките на проект „ФГУ – мрежата в действие” , финансиран по дог. №101/24.10.2014 в рамките наПрограмата за подкрепа на НПО в
България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. www.ngogrants.bg

 

mott

 

Събитието се съфинансира от Фондация „Чарлз Стюарт Мот”. www.mott.org

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt