Награди за гражданско участие

Начало / Новини / Награди за гражданско участие
Начало / Новини / Награди за гражданско участие

Награди за гражданско участие

в Новини

Наградите за гражданско участие на Форум Гражданско Участие (ФГУ) се обявяват за трети път от основаването на наградата през 2015 година.

Те се връчват на граждани, организации, медии и институции за принос в активизирането на гражданското участие и в прилагането на нови подходи и инструменти за взаимодействие. Носителите на тазгодишните призове бяха обявени по време на Национална среща и Биенале на гражданското участие 2021‘, организирана от Форум Гражданско Участие. Ето кои личности, организации и общини отличи ФГУ за техните усилия в тази посока:

smileНаграда за модерно развиващо се гражданско участие – за общините Кърджали и Търговище, заедно с активните местни организации, сдружение „Кърджали решава“ и клуб на НСО – Търговище. Наградите се връчват за адаптиране и внедряване на модерен онлайн инструмент за обществени консултации, плод на най-големия проект за цифрова демокрация в света – платформата с отворен код Consul. Чрез нея е създадена възможност за улеснен диалог с гражданите, те могат участват в предлагане и обсъждане на теми и решения от значимост за местното развитие в реално време. Платформата се използва в повече от 130 публични власти в 35 страни, а резултатите от обсъжданията в нея се вземат предвид при вземането на решения.

smileНагради за взаимодействие в извънредното положение – за общините Ловеч и Монтана и местните организации – сдружение „Граждански инициативи – гр. Ловеч“ и сдружение „Закрилници“, Монтана. Благодарение инициативата на двете организации и на доброто им взаимодействие с общините, бяха разработени и приети правилници и наредби, регламентиращи информирането на гражданите, координацията между институциите, работата с доброволци и реструктурирането на социалните дейности във време на криза.

smileНаградата за най-широко отворен процес на разработване на ПИРО 2021 – 2027 беше връчена на екипа на ОП Софияплан и главния архитект на Столична Община. Възложена на ОП Софияплан от Главния архитект на Столична община, „Програма за София“ бе разработена посредством широка палитра от инструменти за гражданско участие, в координация и взаимодействие с граждани, бизнес, организации, академични среди и администрация. В отделните етапи от създаването на Програмата са въвлечени над 150 експерти и заинтересовани страни от най-разнообразни сфери. Проведени са огромен брой срещи с граждани, специалисти, представители на организации и други общини. Стратегическият документ беше финализиран след 2 широки обществени обсъждания и приет от СОС на 25.11.2021.

smileНаградата „Зорко око“ бе връчена на Цвета Ненова от сдружение „Европейски пространства“ – Русе и Даниела Божинова от Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива – Бургас. Техният принос бе в създаването и работата на Граждански екипи за наблюдение в двете общини – Русе и Бургас, които следят и информират обществеността за законосъобразността на решенията и действията на общинските съвети и администрация.

smileРайон Панчарево получава Наградата за районна администрация, ориентирана към гражданите. Наградата се връчва за надграждане на уменията на екипа и кметовете на населените места и провеждане на структурирани обществени обсъждания в няколко от селата в района: Бистрица, Герман, Казичене, Лозен и Панчарево. А кметството на село Герман получи и специална Награда за дигитално гражданско участие за смелостта им да започнат да провеждат преди всички обществени обсъждания в онлайн среда.

smileНаграда за най-мащабно гражданско участие получи Българският червен кръст. Тази стогодишна организация полага постоянни усилия, за да подпомогне хора в беда, нуждаещи се, бедстващи. Техните доброволци са пример за всеотдайност и гражданска активност в махали, села, в малки и големи градове. Особено във времето на пандемичната криза и социална изолация, те проявиха огромна храброст и показаха как трябва да се работи – с мисъл за другия, с желание да помогнеш, с добра структура и желязна организация.

smileС награда „Граждански остен“ бе отличен Вълко Станев от Център за правата на човека „Васил Левски“ – Карлово. Наградата е за неговия принос за внасяне и приемане на Наредба за провеждане на обществени консултации от Общински съвет – Карлово.

smileНаградата „Граждански глашатай“ получи НПО порталът и неговата кореспондентска мрежа. Това е оценка за последователните усилия, които полагат, за да разказват добрите истории на гражданските организации от села и градове от цялата страна. Техните разкази са естествената връзка между организациите и хората; те разсмиват, разплакват, вдъхновяват.

smileЕдна специална награда, За ефирен граждански глас отнесе Силвия Великова от Българското национално радио. Оценката ѝ бе дадена за отстояване на гражданска позиция, за търсене и представяне на обективни факти и информация на българските слушатели от цялата страна, за даване на трибуна на граждански инициативи и активисти. Освен това, ФГУ оценява високо множеството ѝ радио-репортажи и разследвания в сферата на съдебната система, борбата ѝ с фалшивите новини и представянето на различни гледни точки по важни за обществото теми.

smileAward2021_web2Сезгин Бекир получи Награда за цялостен принос към гражданското участие. Като дългогодишен секретар на община Кърджали и член на УС на Националната асоциация на секретарите на общини в РБ, той работи последователно за подобряване на административните услуги за граждани, за създаване и въвеждане на системи за управление и оценка в общините. Като член на работната група на сдружение „Болкан Асист“ работи за разписване на основната концепция и проект на закон за прякото участие на гражданите в управлението. Понастоящем, като активен гражданин и общински съветник, допринесе за приемането на Наредба за обществените консултации в община Кърджали.

smileИ още едно признание за цялостен принос към гражданското участие бе връчено на Българския център за нестопанско право. Тази двадесетгодишна организация неуморно консултира, насочва и подпомага гражданските организации в България – как да се регистрират и пререгистрират, как да изпълняват законовите изисквания, как да разработват и адресират становища и позиции и да търсят правата си. Експертите на БЦНП организират застъпнически и информационни кампании, обучения, срещи и изследвания, за да подкрепят правото на гражданите да се сдружават и работят заедно за постигане на общи цели и каузи.

Наградата е изработена от художника Здравко Денев по задание на ФГУ и представлява стилизирано изображение на Дон Кихот, възседнал вместо кон, влак, символизиращ усилията на хората и напредъка на гражданското участие.

Националната среща с Биенале на гражданското участие се проведе като инициатива на неформалната Коалиция за опазване и разширяване на гражданското пространство в България между едни от най-големите мрежи и граждански организации в страната: Форум Гражданско Участие, Български център за нестопанско право, Национална мрежа за децата, Български дарителски форум, НПО портал, Платформа АГОРА, WWF България и Български червен кръст. Дейността на коалицията е подкрепена от Civitates – инициатива за демокрация и солидарност в Европа. Провеждането на Биеналето бе възможно и благодарение на подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Фонд Активни граждани – България. Наградите за гражданско участе се връчват като част от проекта „Вход за граждани“.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt