Най-доброто от ФГУ през 2015 г.

Начало / Новини / Най-доброто от ФГУ през 2015 г.
Начало / Новини / Най-доброто от ФГУ през 2015 г.

Най-доброто от ФГУ през 2015 г.

в Новини

 Уважаеми членове на мрежата ФГУ, партньори и съмишленици,

best

Kраят на годината обикновено е време за отчети и равносметки. Вместо да ви занимаваме с дълги доклади обаче, ние решихме да споделим с вас най-добрите моменти от работата ни през 2015 г. – онези, благодарение на които мрежата беше вдъхновена, силна и дейна.

И така. Да започнем с най-приятната част, а именно моментите, когато се събирахме заедно. В периода април – юни проведохме шест регионални форума в Пловдив, София, Бургас, Русе, Варна и Ловеч, които събраха голяма част от членовете ни. kolaj_forumiНа форумите обсъдихме по какъв механизъм да става съгласуването на становища от името на мрежата и набелязахме важни каузи за застъпнически кампании – на местно, регионално, национално и на европейско ниво. В неформалната част пък се видяхме, поговорихме си и спечелихме нови партньорства и приятелства.

Темата за застъпничеството винаги е звучала неясно и дори скучно за голяма част от работещите в граждански оDesktop1рганизации. Ето защо в организираните обучения за наши членове и съмишленици ние потърсихме нов, нетрадиционен прочит на въпроса как се прави застъпническа кампания. В арсенала включихме нестандартни методи за планиране и провеждане – в социалните мрежи, чрез езика на провокацията и чрез социално ангажирано изкуство.
Обученията на тема „Творчески подходи за успешни застъпнически кампании“ събраха общо 80 участника. И най-вече – станаха чудесен повод да се видим отново.

Нашата торта си има не една,   images (1)  а няколко черешки. И несъмнено една от най-големите е кампанията ни „Забраненият референдум”ZaReferendum_300x250Тя стартира с „гражданско събрание”, в което взеха участие наши членове и партньори от 11 точки на България. След това в инициативата се включиха членове на мрежата от цялата страна, които мотивираха хората да гласуват на онлайн платформата по „забранените” въпроси. Успяхме да съберем вота на 2100 души, а кампанията ни беше отразена в 33 медийни публикации и участия.

Разбира се, всички тези числа бележат успеха на „Забраненият референдум”, но най-ценното от всичко беше, че нашата ангажираност в дейностите направи мрежата ни по-силна и сплотена.

Друго наше дело, с което много се гордеем, беше (и продължава да бъде) Индексът на гражданското участие.

Capture Методологията, по която се оценява какви са средата, проявленията и ефектът от гражданското участие в България стана запазена марка на ФГУ. Като бонус разработихме такава методология и на местно ниво и сега неправителствени организации, институции, медии или просто активни граждани имат възможност да измерят Индекса на гражданското участие в своята община и да го сравнят с този на други общини, където е приложена оценката.

Интересен момент от работата ни през отминаващата 2015 г. беше Биеналето на гражданското участие, което даде среща на две, на пръв поглед, несъчетаеми явления – изкуството и гражданския активизъм.

photo (1)Онези от вас, които успяха да присъстват могат да потвърдят, че се получи интересен спектакъл, нали? !

Наред с всички тези пътувания, събития и инициативи, през 2015 г. Форум Гражданско Участие изготви 13 становища, анализа или други официални документи, целящи промени в закони или нормативни актове. Десетки са случаите, когато почукахме на вратите на важните особи в парламента, министерския съвет или друга институция, за да ги убедим да приемат промени, улесняващи работата и подобряващи средата, в която се развиват гражданските организации. Всички тези усилия, разбира се, си струваха, защото позицията на ФГУ постепенно се превръща във фактор при вземането на решения.

И още една добра новина. Към мрежата ни през 2015 г. се присъединиха нови 4 организации – Фондация „Общество и сигурност” – София, „Общинско читалищно сдружение – 2011” – Габрово, Фондация „Русчук” – Русе и Народно читалище „Умение-2003” – Ямбол. Добре дошли, скъпи приятели, надяваме се, че ще ни бъде приятно и полезно да сме заедно!

Разбира се, извън официалните ни членове, по пътя си спечелихме много партньори, съмишленици и приятели.

Вярваме, че в края на 2015 г. сме много по-силна, влиятелна и сплотена мрежа.

А относно това какво ни предстои през 2016 г.?

Нека останем заедно и ще разберем.

 

С уважение, обич и признателност към всички, с които имаме общ път:

Екипът на ФГУ

 

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt