Насоки за по-ефективни обществени обсъждания

Начало / Новини / Насоки за по-ефективни обществени обсъждания
Начало / Новини / Насоки за по-ефективни обществени обсъждания

Насоки за по-ефективни обществени обсъждания

От
в Новини

В края на изминалата 2022 г. мрежата Форум Гражданско Участие (ФГУ) представи документ, съдържащ насоки за по-ефективно провеждане на обществени консултации на територията на Столична община (СО), част от които е така нареченият „Алгоритъм за организиране и провеждане на обществени обсъждания“ – стандартен формат и последователност от стъпки, който да подпомага администрацията при подготовката на публични обсъждания независимо от тяхната тема. Насоките са оформени като своеобразно помагало, като към него беше подготвена и специална таблица, улесняваща съобразяването на дейностите по организация на дадено обществено обсъждане с предвидените за целта срокове в нормативната уредба.

Разработването на алгоритъма се осъществи като част от проекта на ФГУ „Столична община в диалог с граждани“, подкрепен от Столична община – Програма „Европа“ 2022 в партньорство с Район „Панчарево“ – Столична община и Национален учебен комплекс по култура с Лицей за изучаване на италиански език и култура и с активното сътрудничество на централната администрация и Направление „Архитектура и градоустройство“ на СО. Участие в част анализите, на които се базират препоръките, имат и членските организации на ФГУ Българският център за нестопанско право и Платформа „АГОРА“. Насоките са достъпни за четене и свободно изтегляне тук.

Участие в събитието взеха секретарят на Столична община г-жа Венера Милова, главният архитект на Столична община (СО) арх. Здравко Здравков. В дискусията се включиха още кметът на район „Оборище“ г-н Николай Александров, зам.-кметът на район „Средец“ г-н Александър Петков, общественият посредник на територията на СО г-жа Лилия Христова, експерти, граждански организации, медии. Това, около което се обединиха всички, бе нуждата от подобряване на процесите по обществено консултиране на територията на Общината и то по един унифициран модел, гарантиращ структурираност, ефективност и по този начин улесняващ и насърчаващ конструктивното гражданско участие.

Още по темата за участието на гражданите в изработването на местни политики и по-специално в обществени обсъждания можете да откриете в профила на ФГУ в Instagram, а видео, обобщаващо основните послания за гражданска активност е достъпно в канала ни в YouTube.

хаштаг

 

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt