Национална среща „Вход за граждани“ стартира вчера в София

Начало / Новини / Национална среща „Вход за граждани“ стартира вчера в София
Начало / Новини / Национална среща „Вход за граждани“ стартира вчера в София

Национална среща „Вход за граждани“ стартира вчера в София

От
в Новини

Събитието, което се провежда от 23 до 24 януари в х-л „Рамада“, беше предшествано от артистична провокация на Дистръктив Криейшън, които на ключови места в столицата окачиха огромни найлонови „джобове“ със същия надпис, имитиращи табели.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Организаторите от Форум Гражданско Участие и Български център за нестопанско право, заедно с Дистръктив Криейшън, вложиха енергия и въображение, за да „срещнат” гражданите и гражданските организации с публичните институции в процеса на вземане на важни решения. Във „Вход за граждани“ само през първия ден се включиха над 100 души – граждани и представители на граждански организации от цялата страна, официални лица, експерти и гости от чужбина, медии. В организацията на събитието участваха и доброволци от фондация „Светът на Мария“.

Събитието откриха Ива Таралежкова (Форум Гражданско Участие, ФГУ) и Надя Шабани (Български център за нестопанско право (БЦНП), а модератор на първия дискусионен панел беше популярният журналист Даниел Михайлов.

Сред говорителите бяха представители на различни местни и национални институции:

  • Валери Найденов, директор на дирекция „Регионална политика и системи за управление” в Министерство на регионалното развитие и благоустройството;
  • Красимир Божанов, директор дирекция „Модернизация на администрацията“ в Министерски съвет;
  • инж. Дилян Млъзев, член на Национално сдружение на общините в Република България и кмет на община Елена;
  • Биляна Генова, дирекция „Култура“ на Столична община.

Една от важните новини дойде от страна на Администрацията на Министерски съвет в лицето на г-н Красимир Божанов. Той обяви, че поканата за старт на процедурата по избор на членове на Съвет за развитие на гражданското общество към МС ще бъде обявена на 12 февруари 2020 г. По този повод предстои провеждането на официална информационна кампания сред гражданските организации, като бе заявено намерението и готовността на АМС да си партнират и занапред с представители на НПО за провеждането на по-обхватна и ефективна кампания. Тя ще започне на 3 февруари, а окончателният състав на Съвета ще е ясен към края на месец април т.г.

Старта на петата процедура на Европейския етикет за иновации и добро управление на местно ниво 2020 обяви г-н Валери Найденов от МРРБ. Това е сертификат за цялостно качество на управление в общините, който следва дванайсетте принципа на добро демократично управление.

„Много е важно гражданите да усетят ползата от тяхното участие. Искаме да консултираме с тях решенията и да им дадем право да се включат в процеса на управление.“ Това сподели инж. Дилян Млъзев, който даде и конкретни примери за успешно взаимодействие между местна власт и граждани в община Елена. Г-жа Биляна Генова наблегна на връзката между гражданското участие и културата, като говори за култура на обществени консултации. Тя насочи вниманието и към образованието и по-специално гражданското образование, чието значение е ключово за развитието на общество, активно в политическите процеси.

По думите на Ива Таралежкова все още има какво да се направи по отношение на гражданското познаване и култура и всички имаме какво повече да направим за това: „Една от най-важните задачи е да научим повече хора адекватно да се включват и да докарват гражданските инициативи докрай.“ Директорът на БЦНП Надя Шабани допълни, че „Гражданските организации по същество дават възможност на хората да се борят за това, което искат, но има нужда от създаването на нови подходи за работещо гражданско общество, които да отговарят на бързо променящото се съвремие“.

Във втория панел на „Вход за граждани“ бяха представени и трите механизма,  чрез които да се постигне по-активно гражданско участие във вземането на управленски решения на местно ниво. Първият от тях, Наредбата за провеждане на обществени консултации на територията на Столична община, в чието разработване участва и Български център за нестопанско право, беше представен от Анна Адамова. Документът е с фокус върху обществените консултации като инструмент за отворено управление. Основна цел на Наредбата е осигуряване на отворен и ясен за гражданите процес на вземане на решения от местната власт. Очакваният резултат –  да се стигне до приемането на по-устойчиви и обществено признати решения и политики на местно ниво.

По думите на Емилия Лисичкова (Платформа АГОРА) „колкото и инициативна да е една местна общност, тя има нужда от ресурси, за да осъществи идеите си“. Тя представи втория инструмент за насърчаване на гражданското участие – общинските фондове за подкрепа на местни инициативи. Този тип фондове са базирани на общинския бюджет, като се доближават най-пълно до характеристиките на устойчивия местен ресурс и доброто управление. Бяха представени различни примери за подобни фондове в Кюстендил, Монтана, Лясковец, Смолян, Дряново и други.

За последния механизъм за участие разказа специалният гост на събитието – Мигел Арания Катания от Consul Democracy Foundation, глобална мрежа от организации в обществена полза, регистрирана в Холандия. Проектът CONSUL, който той представи, е дигитална платформа за гражданско участие и към момента е най-широко използваният подобен инструмент в света, като е въведен в употреба в 130 публични администрации. Едно от ключовите предимства на платформата е, че тя е с отворен код. Това улеснява публичните власти по целия свят да стартират процеси на включване на гражданите, които досега са били твърде сложни или скъпи за тях. В три отделни къта в залата посетителите можеха да научат повече за всеки един от трите механизма, да обменят идеи и да дават своите предложения за развиването и подобряването на вече съществуващи инструменти. За трите механизма ще разкажем и на сайта на ФГУ www.fgu.bg, както и в специално изработената ни книжка.

В самия край на събитието беше обявен и конкурсът за участие на общини в инициативата „Вход за граждани“. Той е насочен към общински администрации, които в партньорство с граждански организации искат да подобрят възможностите за гражданско участие на тяхна територия чрез въвеждането на един или повече от представените три инструмента. В рамките на „Вход за граждани“ могат да се включат седем пилотни общини, като заявки ще се приемат през месец февруари 2020 г. Повече информация за конкурса очаквайте съвсем скоро!

Първият ден от срещата завърши с обща дискусия, повишен ентусиазъм за бъдещи инициативи и за нови партньорства. В петък програмата продължава с участието на Боряна Димитрова, агенция Алфа Рисърч, като ще приключи с провеждането на годишно Общо събрание на мрежата Форум Гражданско Участие. Следете сайта ни за още от ключовите моменти във втория ден.

Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Форум Гражданско Участие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България www.activecitizensfund.bg.

Проектът „Вход за граждани – ФГУ за подобряване на обществените консултации в общините“  се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на ФМ на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване на качеството на гражданско участие и повишаване на гражданската култура и обществена активност на местно ниво.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt