NENO на гости на ФГУ

Начало / Новини / NENO на гости на ФГУ
Начало / Новини / NENO на гости на ФГУ

NENO на гости на ФГУ

в Новини

Esonska mreja na gosti

Съвместни проекти и обмяна на опит и добри практики между NENO (Мрежата на естонските неправителствени организации) и Форум Гражданско Участие (ФГУ) обсъдиха на неофициална среща Марис Йогева, изпълнителен директор на естонската мрежа и Ива Таралежкова, председател на УС на ФГУ.

Акцент в разговорите между двете дами, всяка от които ръководеща мрежа от над 100 неправителствени организации в страната си, бе взаимодействието между държавата и третия сектор и опитът им в застъпничеството и прокарването на политики.

 

Стана ясно, че България може да ползва опита на Естония, която има над 10-годишна практика в изпълнението на официална стратегия, подпомагаща развитието на неправителствените организации и гражданското общество. В тази връзка Форум Гражданско Участие, заедно с Българския център за нестопанско право планират през настоящата година да организират работно посещение в Естония с цел да бъде проучен механизмът за взаимодействие и подкрепа на гражданските организации от страна на държавата. Планът включва на работното посещение да бъдат поканени ключови фигури от вземащите решения на политическо ниво, които да се убедят на практика в ползите от подобен механизъм и да допринесат за регламентирането му в българския Закон за юридическите лица с нестопанска цел.

Марис Йогева е в България по покана на Българския център за нестопанско право, който е член на мрежата ФГУ. На общественото обсъждане на предстоящите промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ), организирано от БЦНП вчера, г-жа Йогева представи модела на Естония за взаимодействие между гражданските организации и държавата по политиките за развитие на третия сектор и изпълнението на приоритетите в Стратегията за развитие на гражданското общество в Естония.

На срещата присъстваха още зам.-министър председателя на европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на правосъдието Христо Иванов и д-р Атанас Славов, съветник на министъра.Общественото обсъждане събра повече от 100 човека. Пред представителите на властта работещите в гражданския сектор представиха идеите си относно промените в закона. Бяха обсъдени механизмите за избор участници в Съвета за развитие на гражданските органзации, начинът на работа и финансирането на Фонда за подкрепа на сектора, както и други важни промени, предвидени в законопроекта.

Срокът за обществени консултации е удължен до края на февруари 2015 г.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt