Как да организираме по-ефективни обществени обсъждания?

Начало / Новини / Как да организираме по-ефективни обществени обсъждания?
Начало / Новини / Как да организираме по-ефективни обществени обсъждания?

Как да организираме по-ефективни обществени обсъждания?

От
в Новини

Как консултациите с гражданите в Столична община да бъдат по-ефективни, кои са начините да структурираме дискусиите по-добре и как да се подготвим за „подводните камъни“ при едно обществено обсъждане? Върху тези и още много практично насочени въпроси се фокусира екипът на Форум Гражданско Участие (ФГУ) по време на обучение на тема „Провеждане на ефективни обществени консултации, подготовка и модериране на обществени обсъждания“, разработено за служители в администрацията на Столична община (СО) като част от инициативата на Форум Гражданско Участие „Столична община в диалог с гражданите“. То се проведе в два дни – на 28.10 и 31.10.2022 г., а в него се включиха представители на централната администрация, експерти в част от районните администрации, както и от направленията „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) и „Дигитализация, иновации и инвестиции“ на СО. Домакин на събитието бе НАГ – една от структурите към Столична община, които са най-активни в провеждането на обсъждания с гражданите.

311639960_5761407220587557_3000317138605436802_n

Целта на обучението бе да представи на вниманието на експертите няколко конкретни препоръки и инструменти за по-доброто организиране и провеждане на обществени обсъждания на територията на общината. Участие в откриването взеха секретарят на СО – г-жа Венера Милова, и главният архитект на столицата Здравко Здравков, които се включиха активно и в процеса по разработване на пакета документи, който нарекохме „Насоки за организиране и провеждане на ефективни обществени обсъждания в Столична община“ и предстои да издадем под формата на практически насочено помагало.

„През последните години нашият екип натрупа значителен опит в организирането и провеждането на обществени обсъждания, включително в хибридна форма – тоест комбинация от присъствено и онлайн участие, и изцяло в дигитална среда. И в Столична община, и в по-малки общини като Кърджали, Търговище, Ловеч, Монтана. Разбрахме от първа ръка кое работи добре и кое – не толкова. Да споделим изводите и препоръките си за това как тези дискусии да бъдат по-ефективни и структурирани ни се стори повече от логична стъпка. Радостни сме, че Столична община в лицето на нейния секретар г-жа Венера Милова, на главния архитект Здравко Здравков и на кмета на Район Панчарево г-н Николай Гюров приеха поканата ни да работим заедно в името на един по-добър диалог с гражданите“, споделя Георги Петров, директор на ФГУ.

Може да се каже, че обществените консултации – и конкретно обществените обсъждания, са един от „мостовете“, които дават възможност на местните власти да информират гражданите за предстоящи планове и проекти от местно значение, както
и да чуят мнения и препоръки относно тяхната реализация. За да бъдат действително работещ инструмент, а не формално изпълнение на законовата и нормативната уредба, публичните дискусии за консултиране с гражданите следва да се организират професионално, с разбиране за тяхната важност и значение. Това е едно от посланията, с които вече години наред екипът на „Форум Гражданско Участие“ привлича за свои партньори и активни граждани и организации, и институции. Само през изминалата 2021 г. четири от общините, с които ФГУ работи пряко, приеха своя наредба за провеждане на обществените консултации, две внедриха и онлайн платформата за пряко участие на гражданите Consul – това са общините Кърджали и Търговище.

 
Така се стига и до инициативата „Столична община в диалог с гражданите“, чрез която екипът на ФГУ, с помощта на ръководството на Общината и нейни експерти, валидира и надгради препоръките си за оптимизиране на процеса по организиране и провеждане на обществени обсъждания. Те ще бъдат представени и публично на 14 ноември 2022 г. от 13:00 ч. в Пресклуб БТА като част от заключителна пресконференция.

ОбучителнаСреща_В диалог с гражданите 31.10.2022

Programa Evropa

Проект „Столична община в диалог с гражданите“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община –
Програма „Европа“ 2022 от сдружение „Форум Гражданско Участие“, в партньорство с Район „Панчарево“ –
Столична община и Национален учебен комплекс по култура с Лицей за изучаване на италиански език и култура.

 

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt