От украинците в България, откровено

Начало / Каузи / От украинците в България, откровено
Начало / Каузи / От украинците в България, откровено

От украинците в България, откровено

От
в Каузи, Новини

Представяме ви девет кратки разказа от първо лице – на украински граждани, бягащи от войната на територията на своята родина, записани в Бургас, Сливен и Стара Загора през октомври 2022 година. Нямаме претенциите те да са най-драматичните, най-„интересните“ или да са 100% представителни за всички граждани, избягали от Украйна в България, но това не е и целта на разказа.

Събрали сме тези истории тук, защото мнозина от нас никога не са срещали и общували с украинците, потърсили спасение у нас, и няма как да научат какви хора всъщност са те. Обикновено те попадат в новините, само когато около преживелиците им може да се произведе скандал, ако правителството реши отново да ги мести напред-назад, да им спре храната и тъй нататък. Като всички други хора украинските бежанци у нас са различни, страдат и опитват да преодоляват ситуацията по свой начин, мечтаят.

Тези разкази са събрани с помощта на български граждански организации, много от тях членове на мрежата Форум Гражданско Участие, и на българи доброволци, които помагат на бягащите от войната украински граждани в България да намерят своето място за времето, в което са тук, и така до голяма степен компенсират институционалната недостатъчност на държавата. Благодарим на всички тях за смелостта.

Историите

Надя, с непрекършената мечта да стане олимпийски шампион
Диана, за това колко помага илюзията за нормалност
Наталия от Херсон, която иска страната й да е най-хубавата на света
Надежда от Николаев, която смята, че украинците имат какво да научат от българите за умението да се помага
Доброволката Наталия от Киев, която се радва, че може да е полезна на другите
Екатерина от Одеса, която иска всичко да стане както преди
Обущарят, който сега помага в кухнята и твърди, че българите всъщност обичат украинците
Наталия от Краматорск, чийто дом е разрушен, но мечтае да се върне вкъщи
Катя, която без да искаме разплакахме с един наивен въпрос

Шапка-dolna

 

BG V Съфинансирано от Европейския съюз_POS

 

Заснемането на историите е съфинансирано от Европейския съюз. Възгледите и мненията, изразени тук, са единствено на автора или авторите и не отразяват тези на Европейския Съюз или Европейската Комисия. Нито Европейския съюз, нито органът, предоставящ финансовата помощ, могат да бъдат държани отговорни за същите.

 

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt