Оценка по гражданско участие на общините

Начало / Проекти / За да има участие / Оценка по гражданско участие на общините
Начало / Проекти / За да има участие / Оценка по гражданско участие на общините

Оценка по гражданско участие на общините

Колко е Индексът на гражданското участие във вашата община? Какви са слабите места и силните страни на нормативната рамка и проявленията на местното гражданско участие и има ли то ефект върху местните власти и върху хората? Какво можем да направим, за да подобрим взаимодействието между гражданите и институциите? На тези въпроси дава отговор оценката на Индекса на гражданското участие на местно ниво.

Неправителствени организации, научни институти или просто активни граждански групи, които работят на местно ниво вече могат лесно и бързо да измерят Индекса на гражданското участие в тяхната община и да формулират  препоръки за подобряване на средата, активността и ефекта от гражданските инициативи. Това стана възможно, след като Форум Гражданско Участие в партньорство с Българския център за нестопанско право разработи методология за целта. Методологията е достъпна на атрактивно уеб приложение – index.fgu.bg, където има и кратко видео упътване за прилагането й.

Неправителствени организации – членове или партньори на мрежата ФГУ, вече приложиха методологията и оцениха индекса на гражданско участие в няколко общини. Резултатите от проведените местни оценки в Шумен, Русе, Варна, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Кърджали,  Хасково и Пазарджик може да видите на index.fgu.bg.  Уеб-приложението дава възможност и за сравняване на индексите, респективнo –  изводите и препоръките по общини.

Ако желаете да измерите Индекса на гражданско участие  във вашата община, може да ни пишете на office@fgu.bg. В отговор ще получите детайлна методология и въпросник за измерване  на Индекса на местно ниво, таблица за оценка, както и съпътстващо съдействие от нас.

 

EEA_Grants_logo_malkoИндексът на гражданското участие се изработва в рамките на проекта „За да има участие”, който се финансира по Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. (www.ngogrants.bg).

mott Дейностите се съфинансират от Фондация „Чарлз Стюарт Мот“ (http://www.mott.org/)

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt