„Писмо в бутилка“: какво ни завещаха естонските колеги за развитието на гражданското общество в ЕС

Начало / Новини / „Писмо в бутилка“: какво ни завещаха естонските колеги за развитието на гражданското общество в ЕС
Начало / Новини / „Писмо в бутилка“: какво ни завещаха естонските колеги за развитието на гражданското общество в ЕС

„Писмо в бутилка“: какво ни завещаха естонските колеги за развитието на гражданското общество в ЕС

в Новини

Второто биенале на гражданското участие се проведе на 22 януари 2018 под прожекторите на европейското председателство. 

Събитието бе организирано от Форум Гражданско Участие и Български център за нестопанско право в партньорство с Европейски съвет за външна политика и фондация „Блулинк“. 

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков откри събитието и отбеляза, че темата за гражданското общество е изключително важна, защото то е сериозен фактор в развитието ни днес.

CVS_009

Христо Христов, заместник-ръководител на представителството на Европейската комисия в България очерта основната роля, която гражданското общество има за европейския път на страната и за развитието на ЕС. 

Даниел Стефанов от Европейски съвет за външна политика коментира ролята на гражданския сектор в рамките на Председателството на Съвета на ЕС. 

БлуЛинк се включи във форума с изказване на д.ф.н. Павел Антонов, управляващ редактор на фондацията. Той говори за натиска срещу дейностите на гражданското общество в обществен интерес в различни страни на централна и източна Европа и възможни насоки за засилване на демократичните стандарти на ЕС. Експертът на БлуЛинк по гражданско участие и достъп до правосъдие д.ф.н. Пламен Пеев също се включи в събитието. 

Повод за разговора посветен на гражданското участие и състоянието на гражданското общество в Европа беше второто издание на Индекс на гражданското участие. Индексът представя моментна снимка на развитието, предизвикателствата и възможностите пред гражданското участие в страната. Повече за доклада и за събитието може да четете в нашия сайт през следващите дни. MessageInABottleCVS_031

Специален гост на събитието бе г-н Мартин Лаури от Националната фондация за гражданско общество на Естония. Неговата презентация може да видите тук.

Естония бе председател на Съвета на ЕС преди България. Неговото участие беше важно, не само заради уроците, които можем да научим от Естония, а и заради ролята, която гражданските организации в двете страни имат в отстояването на ценностите на ЕС за запазване на демокрацията, върховенството на правото и правото на гражданско участие. 

Символично той предаде посланията на естонските граждански организации в „писмо в бутилка“ на Ива Таралежкова, председател на УС на Форум Гражданско Участие. Заключенията, формулирани на форум в Талин през ноември представят основните проблеми пред гражданското общество в ЕС, но и конкретни задачи, които в диалог и партньорство можем да направим общото ни пространство за гражданско участие в държавите членки и в ЕС по-свободно и по-отворено. 

Снимките са любезно предоставени от комуникационния екип на Представителството на ЕК в България. 

 

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt