Полезни тук и сега. Гражданската енергия в помощ на бягащите от войната в Украйна

Начало / Каузи / Полезни тук и сега. Гражданската енергия в помощ на бягащите от войната в Украйна
Начало / Каузи / Полезни тук и сега. Гражданската енергия в помощ на бягащите от войната в Украйна

Полезни тук и сега. Гражданската енергия в помощ на бягащите от войната в Украйна

От
в Каузи, Новини
Най-силният заряд, който имат гражданските организации, е, когато се сблъскат с един проблем – веднага да му измислят решение. Такава ни е природата.

Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право.

Из цяла България има множество малки и по-големи организации, които от години работят в полза на различни обществени групи и в името на разнообразни и значими каузи. Голяма част от тях обаче остават скрити за публиката – защото не обичат да се хвалят и предпочитат да посветят времето си на „истинската” работа, не разполагат с човешки и финансови ресурси за популяризиране на дейността си или може би не изглеждат достатъчно атрактивни за днешния пренаситен медиен свят. Скорошна статистика* също сочи, че цели 82% от участвалите в допитването не са имали контакт с български граждански организации. Но техните добри дела заслужават да им обърнем повече внимание.

Така трябва. Виждаш, че има бедстващи хора и помагаш. Така е редно. Ако не сме хора, кой ще го направи вместо нас?

Тихомира Методиева, фоторепортер, дългогодишен доброволец.

Вече няколко години ние от Форум Гражданско Участие работим целенасочено за това повече „обикновени хора“ да разбират нас, гражданските организации, и ползите от нашата дейност. Търсим експертизата на хора от различни професионални сфери – на комуникатори, социолози, журналисти. С наши съмишленици и партньори създаваме „продукти“ – например документалния филм „Ново начало – себе си в другия“ и платформата „Календар на доброто“, разказващи примери за отдадената работа на сдружения, фондации и читалища във времената на извънредно положение. През 2020 г. стотици граждански организации и доброволци, подобно на хилядите медици, също бяха “на първа линия”, за да окажат подкрепа на най-засегнатите от разпространението на вируса Covid-19 и от последиците от въведените за ограничаването му мерки. Пандемията не ги уплаши, напротив – мобилизира ги да действат още по-бързо и адекватно.

Беше като едно клокочещо място на взаимодействие между хора.

Деница Петрова, „Грийнпийс“ – България.

Днес, когато украински граждани бягат заради войната, хора и организации от различни краища на страната ни отново впрягат енергията си, за да помогнат на търсещите спасение в България. И, пак без страх, проправят път за добрите си дела – този път, минавайки през информационния хаос и немалкото предразсъдъци, споделяни от някои групи в обществото.

В навечерието на новата учебната година успяхме да помогнем на 150 деца. Част от тях бяха деца на украински бежанци, които започнаха да се учат тук, в български училища, друга част от тях бяха деца от български семейства на бедни и социално слаби хора.

Цвета Ненова, „Каритас“ Русе

Примерите за взаимопомощ и отдадена работа “на терен” от страна на български граждански организации и доброволци в днешните трудни условия са особено важни за нас във Форум Гражданско Участие, защото показват на практика колко значима роля имат те за нашето общество и за цялата общност на демократично мислещите граждани. Ние вярваме, че историите за работата и преживяванията им трябва да бъдат разказани на повече хора. Споделяме ви част от тях – на наши колеги от Български център за нестопанско право, Грийнпийс България, Каритас Русе и на отделни доброволци. Полезни тук и сега. Гледайте видеото с техните разкази онлайн ТУК. Последвайте ни и в Instagram и Facebook за още.

* Данните са от национално представително проучване “Обществени нагласи към дейността на гражданските организации”, осъществено от агенция Alpha Research през месец юни 2022 г. по възложение на Български център за нестопанско право. За повече информация посетете интернет страницата на БЦНП http://bcnl.org/.

С подкрепата на:

logo-onlight-tag

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt