Потоци от дезинформация

Начало / Каузи / Потоци от дезинформация
Начало / Каузи / Потоци от дезинформация

Потоци от дезинформация

От
в Каузи, Новини

През последните няколко години в публичното пространство по света и у нас все по-често се говори за „дезинформация“. И ако на пръв поглед проблемът изглежда чисто медиен, разпространяването на подвеждаща или напълно невярна информация в медиите всъщност е предизвикателство и пред обществото като цяло, и пред гражданските организации като един от най-активните негови сегменти.

Злоупотребата с информация може да се отрази пряко или косвено на всеки един от нас.

Често фалшивите новини и изопачените факти, разпространявани онлайн и дори в традиционни медии, се отнасят именно към демократичните ценности, които ние като мрежа отстояваме вече повече от десетилетие. Но в месеците след руската инвазия през февруари 2022 г. сред основните обекти на дезинформация са хората, бягащи у нас от войната в Украйна. Ето защо ние от Форум Гражданско Участие започнахме да разказваме истории от първо лице за съдбата на украинските бежанци в България. От украинците в България, откровено събира част от преживяванията на няколко украински граждани, потърсили спасение тук. Споделихме ви и впечатленията на Стойка Терзиева, хотелиер, която от години – като десетки свои колеги, наема служители от Украйна. Представихме ви и гледната точка на доброволци, на наши колеги и съмишленици от граждански организации, оказали подкрепа на бягащите от войната.

Умишленото разпространяване на слухове и на конспиративни теории и целенасоченото манипулиране на твърдения са в основата на дезинформацията. Безкритичното им възпроизвеждане от потребителите на информация обаче съвсем не е по-малък проблем.

В стремежа си да отговорим на целенасоченото възпроизвеждане на неверни твърдения, освен с примери от реалния живот, решихме да се присъединим към усилията и на други организации за подобряване на уменията ни за разбиране на информацията онлайн – или така наречената медийна грамотност. Как функционира дезинформационната пропаганда? Защо е важно да ѝ противодействаме и как можем да го направим на практика? Отправихме тези въпроси към журналиста Георги Марчев, който е и част от екипа на платформата Factcheck.bg, създадена по инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България.

Отговорите очаквайте в следващия материал в рубриката „Каузи“ на сайта на ФГУ. А ТУК можете да видите и последното видео от поредицата ни „За смислените каузи“, посветено именно на дезинформацията. В него главни герои отново са Надя Шабани от Български център за нестопанско право, Цвета Ненова от Каритас Русе, към която в тази част се присъединява и колегата ѝ Владислав Виденов, Деница Петрова и Денис от Грийнпийс България и Тихомира Методиева – Тихич.

Video 3

 

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt