Премиера на филма „Ново начало – себе си в другия“

Начало / Новини / Премиера на филма „Ново начало – себе си в другия“
Начало / Новини / Премиера на филма „Ново начало – себе си в другия“

Премиера на филма „Ново начало – себе си в другия“

От
в Новини

“Ново начало – себе си в другия”: Премиера на документалния филм за доброто по време на криза

Cover photo_Novo nachalo

Премиерната прожекция се състоя на 24.09.2020 г. (четвъртък) в “Културен център” G8. Новият документален филм ще бъде излъчен и по БНТ 1 на 27.09.2020 (неделя) от 17:10 ч. 

25.09.2020, София – Човечеството трябва да оцелее смислено. В моментите на криза няма място за егоизъм. Тогава виждаме себе си в другия.”, цитат от лентата на Таня Георгиева, Български червен кръст.   

“Ново начало – себе си в другия” е новият документален филм, вдъхновен от всеотдайността на гражданския сектор в извънредните условия заради пандемията от COVID-19. Лентата представя без коментар всекидневието, емоциите и преживяванията на пет от стотиците неправителствени организации, посветили живота си на доброто и работят на първа линия от самото начало на кризата: 

  • Български червен кръст;
  • Фондация “Светът на Мария” – София;
  • Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” – Велико Търново;
  • Сдружение “Граждански инициативи – Ловеч”;
  • Народно читалище “Развитие – 1869” – гр. Дряново;

Официалният трейлър на филма можете да видите тук

На 24 септември домакини на премиерата в “Културен център G8” бяха Ива Таралежкова – председател на “Форум Гражданско Участие” и Димитър Стоянович в ролята на водещ. Сред гостите бяха сценаристът и режисьор на филма Николай Василев и представители на всички пет организации, които са главни герои във филма. 

След прожекцията събитието продължи с дискусия, модерирана от Димитър Стоянович. За своето вдъхновение, сценаристът и режисьор Николай Василев, сподели: “Човекът не е даденост, а достижение. Най-вдъхновяващото в ситуацията на криза е възможността да се обърнем навътре, да се срещнем с егото си и да го преодолеем. Оттам започва истинското ново начало.”

Валери Леков от Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” обобщи усещането за документалния филм: “Това е един истински филм, който без излишна героичност показва нашата реалност, нашето нормално състояние. Благодаря на хората, които са се сетили да запазят на лента човечността и добротата, с които работим и помагаме на другите.” 

“Дали този филм има публика отвъд неправителствения сектор?”, беше въпрос, отправен от Боряна Кирилова (Български дарителски форум). Водещият, Димитър Стоянович, категорично отговори: “Разбира се, че има. Това, което Николай Василев е направил, е всичко, което “масата” пропуска да покаже. Един подобен филм ни отваря очите. Това е истинската битка.” 

За главните герои, както и за огромния брой техни колеги от цялата страна, които от години са надежда за много възрастни хора, самотни родители, хора с увреждания и семейства в неравностойно положение, финалните думи на Ива Таралежкова отправиха апел, който трябва да достигне до максимално много хора: 

“Ние все още сме общество, което се учи да дава от себе си, да вижда себе си в другия. Личният пример е изключително важен, защото той изгражда обществения. Трябва да го споделяме, да го комуникираме ясно и открито и нашите послания да достигат до все по-широк кръг от хора.” 

„Ново начало – себе си в другия“ е създаден със съдействието на едни от най-големите мрежи и граждански организации в България: Форум Гражданско Участие, Български център за нестопанско право, Национална мрежа за децата, Български дарителски форум, Информационен портал на НПО в България, Платформа АГОРА, „WWF България“ и Български червен кръст. Продукцията е подкрепена и от Civitates – инициатива за демокрация и солидарност в Европа. 

Повече за Николай Василев: Той е носител на множество награди, една от които е за късометражно кино на 14-ия Международен София филм фест за документалния филм “Приказки“ на “Jameson“. За филма “Пътят към Тива” през 2018 г. е награден за най-добър филм на фестивала Masters of Art. Филмът му “Формулата на Тео” е посветен на Теодосий Теодосиев – учителя по физика, вдъхновител на поколения златни медалисти на България.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt