През девет села в Деветашкото плато до ФГУ

Начало / За ФГУ / През девет села в Деветашкото плато до ФГУ
Начало / За ФГУ / През девет села в Деветашкото плато до ФГУ

През девет села в Деветашкото плато до ФГУ

в За ФГУ, Новини

Днес, няколко дни след вече традиционния „Джаз под звездите“, Ива ни разказва защо сдружение „Деветашко плато“ се включва в създаването и развитието на ФГУ. Ива е и председател на Мрежата и нейната енергия стига и за двете организации.

Деветашкото плато е онова магическо място, което събира под звездите любители на хубавата музика вече няколко поредни години. Тази година за трети път се организира фестаДжаз под звездите“ в местността около пещера Гарваница, с подкрепата на Виваком регионален грант, фондация Америка за България, корпоративни и индивидуални дарители.

Iva_fb

„Идеята ни е да съживяваме общностите в селата и да привличаме хората с вкус към добрата музика и към прекрасната природа. Деветашкото плато има специално място в сърцето ми и за нас е лична кауза да работим за развитието на селата в региона. За 10те години на съществуване може да се похвалим не само с нови къщи за гости, повече туристи и по-ярко присъствие на региона като туристическа дестинация, а и с цялостна промяна в мисленето. Защото местните общности носят заряд за общи каузи за облагородяване на местата и противодействие на така известните негативни тенденции“. 

От 2012 Ива поема и управлението на ФГУ. Тази година бе преизбрана и за нов мандат. Енергията и вдъхновението от Деветашкото плато тя влага и в развитието на мрежата. Защото вярва, че „участието на всяко ниво е важно. От почистването на снега пред блока до участието в комитетите за наблюдение или обществения съвет към комисията за взаимодействие с НПО и жалбите на гражданите в НС. Всяко положително действие създава вълни, които могат да променят средата и да заразят и останалите“. Като доказателство, сдружение „Деветашко плато” вече споделя „рецептите си” за модерно селско развитие в три сходни района – в селата в Благоевградска община, в партньорство с АЕРБС, в 14 села по поречието на река Перперешка, община Кърджали, и в четири села в община Велики Преслав, които през месец май създадоха свое сдружение – „Зелениград”, следвайки модела.

Съчетанието на двете начинания не е лесна задача, но Ива ги вижда като необходимите съставки за промяна на средата – в местните общности като нагласи, и в средата – като законодателство, практики и начин на работа: „Мрежата е необходима за всяка една организация, защото ни дава възможност за застъпничество по важни въпроси. Последните години ФГУ се утвърди като организация с име и капацитет да отстоява важни позиции за подобряване на законодателството и за сигнализиране при проблеми“.19388692_10211570543692941_2931376262172703626_o

Следващите години са ключови за фокусиране на дейностите на ФГУ и за концентриране на усилия за привличане и на повече устойчиви партньорства извън столицата.

 

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt