Работата в мрежа: различни и шарени, но с умение да гледаме в общи посоки

Начало / Новини / Работата в мрежа: различни и шарени, но с умение да гледаме в общи посоки
Начало / Новини / Работата в мрежа: различни и шарени, но с умение да гледаме в общи посоки

Работата в мрежа: различни и шарени, но с умение да гледаме в общи посоки

На деня на детето „на гости“ в нашата рубрика за членовете на ФГУ са от „Европейски пространства 21“ – Русе, учредители на Мрежата. Цвета, Дидо и екипът им вече повече от 15 години с ентусиазъм и професионализъм организират фестивала „Българската Европа“ – пространство за нас като европейски граждани и работят за запазване на човешкия глас на историята.

Самото сдружение е създадено през 1999 г. от група съмишленици с основна цел да даде възможност за обмен на идеи и знание, да улесни позитивния диалог и да мотивира гражданите да вземат информирани решения. От екипа са убедени и във важността на съхраняването на културното наследство, паметта и идентичността в европейски контекст.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Именно в тази насока са и знаковите им инициативи. Организацията работи за дигитализиране на местната памет и човешките истории: Онези, без които Историята с главно „И“,не би била възможна. Тези, които я изграждат. Не просто съхраняваме, а и споделяме с други хора, с младежи. Създадохме уникална видео колекция на човешки истории – свидетелства за времето на ХХ век на представители на еврейските общности“. Мобилната изложба  “Страдание и спасение”, налична на www.pametta.bg обикаля музеи в цялата страна и учи на повече толерантност.

Медийният фестивал „Българската Европа“ ни връща към автентичната кауза на медиите: „Вярваме, че не е изгубена каузата на медиите да работят в полза на обществото, да са „кучета пазачи“ и коректив. Въпреки трудностите и различен вид натиск… Въпреки света на фалшивите новини и дигиталните предизвикателства – или тъкмо заради тях“.

За Цвета, един от двигателите в Европейски пространства ФГУ събира страхотната креативна енергия на съмишленици. Макар гражданското участие да е бавен, труден и мъчителен процес.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Но без него :“тези, на които сме делегирали правата си да ни управляват, съвсем ще си повярват, че могат без нас. А ние сме тук – днес и сега.“ Именно мрежата дава подкрепа и сила, солидарност и увереност. Създава приятелства, които се простират далеч отвъд виртуалните или мимолетни срещи: Всъщност това е най-ценната добавена стойност на мрежата – приятелствата и усещането, че има на кого да се довериш за щури идеи и безкористна енергия в позитивна посока. Различни и шарени, но с умение да гледаме в общи посоки“.

 

 

 

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt