Риск или шанс за демокрацията в България е референдумът

Начало / Новини / Риск или шанс за демокрацията в България е референдумът
Начало / Новини / Риск или шанс за демокрацията в България е референдумът

Риск или шанс за демокрацията в България е референдумът

в Новини

img_7019Риск или шанс за демокрацията е референдумът? Защо в Швейцария инструментът „референдум” работи и може ли той да бъде прилаган успешно и в България? Тези въпроси бяха разисквани по време на първия дебат от кампанията „Референдум маратон“, организиран от Форум Гражданско Участие в партньорство с Института за пряка демокрация. Форумът се проведе на 3 октомври в Център за култура и дебат „Червената къща” в София и в него участваха швейцарският експерт Патрик Трeс, генерален секретар на парламента на кантон Берн в Швейцария, Карлос Рейнхард, председател на парламента на кантон Берн и българският политолог и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ Димитър Димитров.

Референдумът, освен че е шанс за демокрацията, е абсолютно необходим за доброто управление. Това е и най-добрият начин парламентът, правителството и народът да споделят властта, каза по време на дискусията Патрeк Трес. Той изрази убеждението си, че сега, 27 години след смяната на политическия режим, България е много по-подготвена да прилага пряката демокрация.

img_7013Въпреки това трябва да се подобри значително дебата по време на информационната кампания преди референдума, смята Патрик Трeс. Според него, в България липсва достатъчно ясна и изчерпателна предварителна информация по въпросите, които се подлагат на референдум, няма политическа волята да се организира смислен дебат с достатъчно аргументи по въпросите. Експертът даде пример с Швейцария, където допитвания се организират по четири пъти годишно, в рамките на които на гласуване се подлагат общо по 30 – 40 въпроса, а местните, кантоналните и централните власти имат задължението 3 седмици преди референдумите да изпращат по пощата информационни материали по всеки от въпросите и до всеки гласоподавател. img_7023

Швейцарският експерт направи преглед и на последните референдуми, провели се в световен мащаб, като направи ясно разграничение между видовете инструменти на пряката демокрация. „Гласуването за Брекзит не беше референдум, както и това, което се проведе в Унгария – това е плебисцит – допитване, инициирано от властта, а това са различни неща“, подчерта Патрик Трес. 

Експертен поглед върху причините за това референдумите в България да не осъществяват според принципите на пряката демокрация даде и българският политолог Димитър Димитров. Аргументите за това, според него се крият, от една страна, в недостатъчната компетентност на гражданите по въпросите, които се подлагат на референдум, както и в склонноста им да вземат емоционални решения. От друга страна пък стои склонноста на политическите елити да „злоупотребяват“ с относителната некомпетентност на отделния гражданин, а не да се оптват да го информират с обективни аргументи, каза по време на дебата Димитър Димитров.

В отговор Партик Трес парира, че щом гражданите са компетентни да избират политиците, които ги управляват, този аргумент не е уместен. В Швейцария пряката демокрация е инструмент за „дисциплиниране на елитите” чрез възможността гражданите да участват наравно във вземането на решения или да отхвърлят такива, които смятат за неправилни.

Председателят на парламента на кантон Берн Карлос Рейнхард, който бе специален гост на дебата, сподели наблюдението си, че очевидно на политиците в България е трудно да приемат, че гражданите могат да коригират техните решения, но също така вижда, че направените вече стъпки по посока на пряката демокрация са необратими.

Кампанията на ФГУ „Референдум маратон” е свързана с предстоящия Национален референдум, който ще се проведе на 06.11.2016 г. едновременно с президентските избори. Тя има за цел чрез редица инициативи да информира българските граждани за техните права и за възможностите на пряката демокрация.

„Референдум маратонът“ ще се проведе през месец октомври 2016 г. и ще представлява поредица от дебати под надслов „ИСКАМ БЮЛЕТИНА ЗА РЕФЕРЕНДУМА”. Идеята е да бъдат чути мнения и различни гледни точки на български и чуждестранни експерти и да се дискутират ползите и предизвикателствата от прилагането на референдумите на местно, национално и европейско ниво.

Дебатите ще се провеждат всеки понеделник на месец октомври и са отворени за участие.

Ето темите и лекторите на следващите дебати:

10.10.2016

Начало: 10.00 ч.

място – Дом на Европа

 

Европа и референдумите. Имат ли какво да кажат на политиците гражданите на обединена Европа?

Бруно Кауфман – директор на Европейския институт за инициативи и референдуми, Марбург, Германия. Eксперт по политически науки и журналист

Даниела Божинова – изследовател, автор и активист в областта на пряката демокрация, директор на Българско сдружение за насърчаване на гражданската иницииатва

17.10.2016

Начало: 10.00 ч.

място – БТА

Brexit или какви уроци научихме от британския референдум – фактори, довели до тези резултати и поуки за българското общество

Десислава Христова – активист, участник в инициативата „Гласувай без граници”

24.10.2016

Начало: 18.30 ч.

място – Червената къща

Българското общество и пряката демокрация. Референдум и справедливост

Проф. Антоний Тодоров – професор по политология в НБУ, доктор на политическите науки

д-р Атанас Славов – експерт по конституционно право, преподавател в СУ „Климент Орхидски” и основател на Института за пряка демокрация

 

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt