С оценка на Индекс на гражданското участие в София завърши инициативата „Пътеводител за обществени консултации“

Начало / Новини / С оценка на Индекс на гражданското участие в София завърши инициативата „Пътеводител за обществени консултации“
Начало / Новини / С оценка на Индекс на гражданското участие в София завърши инициативата „Пътеводител за обществени консултации“

С оценка на Индекс на гражданското участие в София завърши инициативата „Пътеводител за обществени консултации“

От
в Новини

Общата оценка на Индекса на гражданското участие в Столична община за 2020 година е 4.36. Това са резултатите от проведената на 28 октомври 2020 г. фокус група, съобщени ден по-късно по време на заключителна среща в рамките на инициативата „Пътеводител за обществени консултации“ на Форум Гражданско Участие, подкрепена от Програма „Европа“ 2020 на Столична община.

1В продължение на няколко месеца, с цел да се подобри взаимодействието между граждани и общинска администрация, ФГУ работи с активни жители и представители на местната власт в пет села от Столична община – район Панчарево: Бистрица, Герман, Казичене, Лозен и Панчарево. Инициативата стартира с двудневно обучение за местните общности и управа, последвано от пет информационни срещи по важни за всяко едно от селата теми. В резултат бяха обучени 30 души, а близо 200 се включиха в дискусиите на живо. Измерването на Индекса е последен етап от инициативите на ФГУ в рамките на проекта и цели не само да оцени средата и проявленията на гражданско участие, а и да изведе препоръки за повишаване на ефекта от тях.

Методологията е разработена от ФГУ в партньорство с Българския център за нестопанско право, като оценката от 4.36 за 2020 г. е по-висока от тази през 2017 г. (3.93), когато за последно бе измерван Индексът в София. Най-висок индекс имат проявленията на гражданско участие: активността на гражданите и техните организации, а също така и готовността на Общината да се вслушва в предложенията им (4.88). Леко подобрение се наблюдава и в средата (4.45 спрямо 4.17 през 2017 г.), като основните препоръки за нейното по-нататъшно развитие са за оценка и актуализиране на нормативната база и навременно информиране на гражданите за предстоящи решения и обсъждания.

Въпреки ръста при част от индикаторите, ефектът от гражданското участие продължава да се определя като недостатъчен (оценка 3.90). Според обобщената оценка на участниците във фокус групата са необходими допълнителни усилия за това консултациите с гражданите да се възприемат като същностна част от работата на администрацията и СОС. Изводите и препоръките от „Индекс 2020“ ще бъдат отправени към Столична община, към Столичния общински съвет и към екипа на „Софияплан“, който работи по Програма за София 2021 – 2027. Пълният доклад за проведената оценка ще бъде публикуван на интернет страницата на ФГУ, както и на www.index.fgu.bg.

Заключителното събитие даде възможност на представители от участващите села да споделят своята гледна точка за ползите от инициатива в посока подобряване на партньорството между администрация и граждани, както и за напредъка по отделните въпроси, дискутирани в рамките на проведените информационни срещи по места: развитието на читалищната и спортната дейност в с. Казичене, съдбата на старото школо в с. Герман, подобряване на училищната база в с. Лозен, устойчивото управление на язовир Панчарево и изграждането на нова детска градина в с. Бистрица.

По време на срещата беше представен и кратък видео материал, обобщаващ основните моменти от изминатия в петте села „граждански маршрут“, който може свободно да бъде гледан тук. Впечатления и изводи от посетените „дестинации“ бяха събрани и в наръчник с насоки и добри практики за взаимодействие с гражданите с едноименното заглавие „Пътеводител за обществени консултации“, достъпен за прочит тук.

Проект „Пътеводител за обществени консултации“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2020, от  сдружение „Форум Гражданско Участие“. Мненията и/или заключенията, изразени в публикацията и приложените материали, не представляват официално становище на Столична община.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt