Славея Христова: Гражданското участие е важна съставка на демократичното общество

Начало / За ФГУ / Славея Христова: Гражданското участие е важна съставка на демократичното общество
Начало / За ФГУ / Славея Христова: Гражданското участие е важна съставка на демократичното общество

Славея Христова: Гражданското участие е важна съставка на демократичното общество

Дни след Националната ни среща „Точки на пресичане“, представяме една от организациите инициатори и радетели за идеята да има Форум Гражданско Участие – сдружение Болкан Асист. Славея Христова е позната в сектора с нестихващата си енергия и желание за промяна. Самата тя е един от двигателите на мрежата още от 2009 година.Slaveya_snimka

Тя е и сред създателите на Болкан асист. Организацията работи от 2000 г. и подкрепя гражданската активност и диалог, проявите на пряка демокрация и партньорството между граждани, институции и НПО: „Основното, което искаме да променим, е отношението на хората към обществените въпроси и да събудим чувството им за общност и взискателност към институциите“, споделя Славея.

Сдружението придобива голяма популярност с въвеждането и прилагането на подхода „обществен форум“ в България в период 2000 – 2007 с подкрепата на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, както и с популяризиране на швейцарския опит за инструментите на пряка демокрация. Болкан асист участва и в разработването, приемането и усъвършенстването на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. В последните години сдружението работи по различни проекти свързани с гражданското участие и доброто управление: промяна в селските райони, повече жени в европейската политика, граждански дебат за промяна и граждански мониторинг за по-добро управление.

За Болкан Асист мрежата е възможност за отстояване на граждански каузи и шанс за постигане на общи цели и решаване на общи за НПО проблеми. Защото гражданското участие е съществена и жизнено необходима съставка на демократичното общество, без която то не би могло да функционира.

ФГУ, по думите на Славея, е онова пространство за общуване с приятели и съмишленици, за обмен на идеи и зареждане с положителна енергия.

Пожелаваме си през нейните думи мрежата да расте като популярен и признат застъпник за гражданско участие и каузи, както и партньор, с който българските институции да се съобразяват.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt