#ТиВъздействаш: Как дигиталният маркетинг помогна за борбата с дезинформацията в гражданския сектор в България

Начало / Новини / #ТиВъздействаш: Как дигиталният маркетинг помогна за борбата с дезинформацията в гражданския сектор в България
Начало / Новини / #ТиВъздействаш: Как дигиталният маркетинг помогна за борбата с дезинформацията в гражданския сектор в България

#ТиВъздействаш: Как дигиталният маркетинг помогна за борбата с дезинформацията в гражданския сектор в България

в Новини

Истинската магия на гражданските организации се крие в каузите, за които усилено работим. Целите ни винаги са били свързани с това да информираме, подкрепяме и да предлагаме помощ на гражданите всеки ден, като мечтаем и се обединяваме около стремежа към положителната социална промяна, която всички искаме да видим.

Често нашите каузи и инициативи не достигат до достатъчно хора, тъй като дезинформацията около гражданския сектор е голяма, а разпространението на подвеждаща информация променя възприятията на гражданите относно нашата работа. Тези пречки създават бариера между нас и хората, на които се опитваме да помагаме. Това пречи на всички нас, тези от “третия сектор” да разгърнем своя потенциал и да спечелим доверието на обществото.

За #ТиВъздействаш

Ние добре знаем това. Разбираме и че, за да преодолеем пропастта между нашата дейност и възприятието за нея, трябва да използваме силата на дигиталната комуникация. Затова, през юни 2023 година, Форум Гражданско Участие, заедно с Фондация „Проинфо“ и Асоциация “Съвременни читалища”, стартирахме инициативата #ТиВъздействаш с подкрепата на Европейската служба за гражданско действие (ECAS). Целта ни беше да представим на организациите от гражданския сектор иновативни стратегии за дигитален маркетинг и ключови умения за създаване на въздействащо видео съдържание. Впуснахме се в това с ясното намерение да помогнем на тези организации да се борят ефективно с широко разпространения проблем с дезинформацията и да достигат до по-широка аудитория, която да информират за своите дейности и каузи. 

Активно работихме с членове на граждански организации и техните екипи, като се фокусирахме върху повишаването на дигиталната грамотност, визуалното разказване на истории и маркетинг в социалните мрежи. Целяхме да предоставим на тези организации инструментите, от които се нуждаят, за да се ориентират уверено в социалните мрежи.

Тъй като ролята на дигиталните медии в разпространението на информация е голяма, решихме, че е редно работата по #ТиВъздействаш да започне с тридневно обучение, което проведохме през юли. То беше водено от експерти в сферата, сред които Бойко Василев, уважаван в българската журналистика, Флора Стратиева, популярен инфлуенсър в TikTok, YouTube и Instagram, и Петко Георгиев, радио и телевизионен водещ и анализатор.

Запознахме участниците с тайните на дигиталния разказ, силата на визуалното изкуство в комуникацията и динамиката на дигиталния маркетинг. Те научиха за функцията на популярните социални мрежи и за това как да ги използват ефективно, за да подобрят обхвата на своите организации. Oбучението даде възможност на граждански организации и читалища да се съберат, обмислят и обменят идеи, както и да получат ценни съвети. То подчерта значението на технологиите и социалните мрежи като инструменти за промяна и прогрес в обществото. 

Като част от инициативата, предоставихме и консултации от експертите през целия период на проекта, които помогнаха на участниците да разработят и реализират ефективно своите кампании. 

Резултатът – въздействащи истории, които противодействат на дезинформацията

Най-важната част беше създаването и разпространението на видео историите на всички участници в проекта, които запознаха публиката със своите каузи и инициативи. 

Платформата Factcheck.bg, представи важността на проверката на фактите за борба срещу дезинформацията. 

Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ показа как музиката подобрява емоционалното състояние и забавя развитието на болестта на Алцхаймер, а гражданското сдружение от Карлово разказва за целта си да бъде построен тунел Троян-Кърнаре, който ще помогне за това разстоянието между Северна и Южна България да бъде преминато за 15 минути.

Народно читалище „Петър Парчевич 1927“ в село Асеново сподели вдъхновяващия път на Румен Димитров, народен певец, който успява да съхрани българските културни традиции със завладяващите си изпълнения, а читалище „Земеделец-1874“ в Ново Село разказва за историята, наследството, традициите и основите, на които се гради бъдещето на селото.

Гражданската общност от с. Гара Бов демонстрира борбата си за запазване на културата и родовата памет, а читалище “Развитие – 1897” в село Телиш представи своя национален фолклорен фестивал “Да пребъде Коледа”, в който коледарски групи припомнят народните обичаи от миналото и ги превръщат в част от културния календар на България днес.

Вижте готовите видеа на участниците в #ТиВъздействаш.

Какво предстои 

Мислим, че краят на проектът #ТиВъздействаш не слага край на борбата с дезинформацията. Снабдени с достатъчно дигитални инструменти, гражданските организации са подготвени да посрещнат предизвикателствата и да променят подхода си към дезинформацията. Работим за един по-дигитално ориентиран граждански сектор в България, а видеата по инициативата достигнаха над 3,2 милиона импресии в социалните мрежи.  

Ако вие сте член на организация или имате интерес към дигиталния маркетинг, вижте нашите 27 съвета от наръчника по дигитален маркетинг и видео съдържание за граждански организации. Той ще ви даде интересни трикове и похвати за създаване на въздействащо съдържание. 

Чрез #ТиВъздействаш, гражданските организации се научиха да разказват своите истории, хвърляйки светлина върху промяната, която извършват в своите общности.

Лога на финансиращите и изпълняващите организации

#ТиВъздействаш се реализира от Фондация Проинфо в сътрудничество с Форум Гражданско Участие и Асоциация “Съвременни читалища”.

Инициативата получава финансиране от Европейската служба за гражданско действие (ECAS) в рамките на проекта EURECA 2023, който се съфинансира от Европейския съюз. Изразените мнения и гледни точки са само на авторите и не отразяват задължително тези на Европейския съюз или ECAS. Нито Европейският съюз, нито ECAS носят отговорност за тях.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt