Трето Биенале на гражданското участие

Начало / Новини / Трето Биенале на гражданското участие
Начало / Новини / Трето Биенале на гражданското участие

Трето Биенале на гражданското участие

От
в Новини

На 24 и 25 ноември Форум Гражданско Участие организира третата Национална среща с Биенале на гражданското участие 2021, като тази година събитието ще проведе онлайн. Регистрирайте се за участие тук.

Заснемане на цял екран 8.11.2021 120356.bmp

В рамките на срещата ще представим резултати от проведената оценка на Индекса на местно ниво в общините Бургас, Враца, Карлово, Кърджали, Монтана, Ловеч, Русе, Търговище и Столична община в рамките на проектите „Вход за граждани“ и „Граждански мониторинг за прозрачно управление“. Нашите местни партньори ще се включат с разкази от практиката, а всяка сесия ще бъде придружена от дискусия с всички участници.

Представяме и резултатите от националния Индекс на гражданското участие, а специален гост в този панел ще бъде журналистът в БНР Силвия Великова.

Ще разкажем и какво казаха по повод Конференцията за бъдещето на Европа граждани и организации от различни населени места по време на гражданското ни турне „Каравана на Участието“.

Специално включване в тази част ще направи Ася Кавръкова, директор на Европейската служба за граждански действия (European Citizen Action Service, ECAS).

В първия ден на тазгодишното Биенале ще чуем полезни съвети за по-доброто присъствие на гражданските организации в медиите – панелисти ще бъдат представители на Фондация „Офф медия“ и Център за развитие на медиите в рамките на тяхната инициатива „Истории за доброто“.

Вторият ден ще бъде посветен на въпроса за ЮЛНЦ в контекста на мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма. Представяне на актуалното по темата и водещи на кратко обучение ще бъдат нашите партньори от Българския център за нестопанско право.

Пълната програма можете да видите тук.

 

ПРОГРАМА

Техническа информация:

За да се включите в събитието, последвайте този линк, валиден и за двата дни на срещата. Препоръчваме ви да използвате настолен компютър и предварително да инсталирате приложението Zoom, а за да участвате в дискусиите задължително трябва да разполагате с микрофон.

Допълнителна информация:

Националната среща с Биенале на гражданското участие се провежда като инициатива на неформалната Коалиция за опазване и разширяване на гражданското пространство в България между едни от най-големите мрежи и граждански организации в страната: Форум Гражданско Участие, Български център за нестопанско право, Национална мрежа за децата, Български дарителски форум, НПО портал, Платформа АГОРА, WWF България и Български червен кръст. През 2020 г. коалицията продуцира документалния филм „Ново начало – себе си в другия“ (реж. Николай Василев), с който бяха разказани историите на пет български граждански организации от времето на извънредното положение у нас през пролетта на изминалата година. Дейността на коалицията е подкрепена от Civitates – инициатива за демокрация и солидарност в Европа.

Представените доклади на Индекс на гражданското участие за Русе и Бургас са изготвени в рамките на проекта „Граждански мониторинг за прозрачно управление“. Подкрепата за сдружения „Форум Гражданско Участие“, „Европейски пространства 21“ и „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива“ е осигурена от Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на посочените сдружения и не отразяват непременно вижданията на Фондация Америка за България или нейните партньори.

Докладите за Индекса на общините Враца, Карлово, Кърджали, Монтана, Ловеч и Търговище са изготвени като част от проекта на ФГУ и БЦНП „Вход за граждани – ФГУ за подобряване на обществените консултации в общините“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на ФМ на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване на качеството на гражданско участие и повишаване на гражданската култура и обществена активност на местно ниво.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt