В ход е обществена консултация по Насоки за гражданско участие на Съвета на Европа

Начало / Новини / В ход е обществена консултация по Насоки за гражданско участие на Съвета на Европа
Начало / Новини / В ход е обществена консултация по Насоки за гражданско участие на Съвета на Европа

В ход е обществена консултация по Насоки за гражданско участие на Съвета на Европа

в Новини

Работна група от експерти и представители на институции от страни членки на Съвета на Европа изготви Проект на Насоки за гражданско участие при вземане на решения при правенето на политики. Насоките ще бъдат адресирани до компетентните органи в държавите членки на Съвета на Европа и ще имат за цел да насърчават устойчиви механизми за диалог, консултации и сътрудничество между институциите и гражданското общество. Преди да бъде финализиран, Проектът на насоки е подложен на широко обществено обсъждане. Всички граждански организации, заинтересовани граждани и публични органи са поканени да изпращат своите коментари (на английски или френски език) по проекта на Секретариата на European Committee on Democracy and Governance (CDDG) (CDDG@coe.int) до 4 септември 2016 г.

ФГУ предоставя възможност на своите членове и партньори да се запознаят с Проекта на насоки, преведен на български език и да изпращат своите коментари, също на български, на електронната поща на ФГУ – office@fgu.bg. Те ще бъдат обобщени и преведени, след което – представени на заседание на Конференцията на международните неправителствени организации към Съвета на Европа (Conference of International Non-governmental Organisations of the Council of Europe) в края на септември 2016 г.

Припомняме, че през януари тази година в Страсбург председателят на УС на ФГУ Ива Таралежкова участва в пленарно заседание на Конференцията на международните неправителствени организации, където представи оценката на Индекса на гражданското участие в България. След това тя бе избрана за представител на Конференцията в работната група, разработваща настоящите Насоки за гражданско участие при вземане на решения при правенето на политики.

Очаква се окончателният вариант на Насоките да бъде регламентиран в Препоръка към всички 48 страни членки на Съвета на Европа.

Свържете се с нас

Свържете се с нас

Смяна на текста captcha txt